PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Martí atribueix a «un error» la inclusió en la llista de paradisos

El cap de Govern assegura que Espanya ja va eliminar aquesta qualificació

Per JOSEP ROMERO

Toni Martí, ahir durant la seva intervenció en la Trobada Empresarial del Pirineu, a la Seu d’Urgell.
Toni Martí, ahir durant la seva intervenció en la Trobada Empresarial del Pirineu, a la Seu d’Urgell. | TONY LARA
El cap de Govern va atribuir a un «error» de la Unió Europea que Andorra figuri «en una llista europea de països de baixa tributació», juntament amb altres nacions com ara Liechtenstein o Mònaco. 
 
Durant la seva conferència inaugural a la Trobada Empresarial del Pirineu, que se celebra fins avui a la Seu d’Urgell, Martí va revelar que aquesta relació va ser creada «creuant les llistes nacionals dels diferents membres de l’UE hi apareixen a la llista europea aquells que figuren –com a mínim– en 10 de les llistes nacionals». Segons aquesta informació, el Principat actualment hi és present en deu catàlegs, concretament als de Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Estònia, Grècia, Itàlia, Letònia, Lituània, Polònia i Portugal. «L’informe també menciona Espanya», la qual cosa Martí ho va interpretar com «un error perquè Andorra va ser eliminada de la llista de paradisos fiscals d’Espanya». 
 
A preguntes dels mitjans de comunicació, el responsable de l’executiu andorrà no va voler entrar en més detalls, reiterant que «Andorra està actuant amb total transparència», i com a prova va posar com exemple la visita que avui efectuarà al país el primer ministre francès, Manuel Valls, que ratifica la recepta econòmica practicada pel Govern amb tres grans ingredients bàsics com ara «l’obertura econòmica, la implementació d’un nou model fiscal homologable i competitiu, i la negociació de CDI».
 
En la seva dissertació també va reconèixer que la transparència i la cooperació lligades a les reformes que s’han hagut de fer «desgasten molts els governs», tot i que han estat del tot necessàries «perquè no volem una Andorra que visqui al marge i del marge», va subratllar. 
 
Cas BPA / Davant els d’empresaris que van ocupar la Sala Sant Domènec de la capital alturgellenca, Martí va indicar que «per a nosaltres és una prioritat que els clients  que van fer confiança a la BPA recuperin els seus estalvis» creant un banc bo i procedint a la seva venda abans de finals d’any perquè, en aquest sentit, «ens hi juguem el nostre prestigi i la credibilitat internacional». Va voler remarcar que en aquest afer «no es tractava d’anticipar judicis, del que es tractava era de demostrar que Andorra tenia la capacitat d’articular de forma ràpida una solució efectiva a un problema greu». També va voler transmetre un missatge optimista afirmant que «cal seguir avançant perquè Andorra participi en unes regles de joc comunes i equilibrades».
 
Finalment va defensar un acord d’associació amb la Unió Europea per «poder fer créixer els nostres horitzons d’inversió i desenvolupament», que tingui en compte les especificitats pròpies del país, descartant canvis en l’acord duaner que es va signar l’any 1990 i la impossibilitat «per dimensions i circumstàncies» d’assumir plenament la lliure circulació de persones. 
 
Empresa, talent i ètica / D’altra banda, el  filòsof, escriptor i pedagog, José Antonio Marina, va ser l’encarregat d’oferir la primera de les conferències de la reunió empresarial que sota el títol ‘Empresa, talent i ètica’, va explicar que «l’educació és la base per generar talent i sense la mateixa no hi ha creixement possible». Fent un paral·lelisme amb les organitzacions empresarials va definir una societat amb talent «com aquella que està formada per un conjunt de persones, que no tenen perquè ser extraordinàries, i que poden produir resultats extraordinàries a través de la intel·ligència compartida», la qual cosa permet també alhora un creixement personal. 
 
Marina va anar més enllà tot assegurant que «una empresa és una concentració de talent», que en cap cas «ha de tenir una responsabilitat social i ètica» i que, a banda de guanyar diners, ha de defensar altres interessos. Va concloure la seva intervenció afirmant que una organització empresarial té que «protegir i desenvolupar el seu talent dintre d’un marc ètic» per tal d’intentar tirar endavant els seus projectes.
 
A part, moltes de les xerrades informals entre els empresaris participants van girar al voltant de la decisió de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de retirar la candidatura conjunta Barcelona-Pirineus per als Jocs Olímpics d’Hivern del 2026. 
 
Participants / La Trobada Empresarial al Pirineu compta amb més de 600 participants amb una quarantena de conferenciats, una xifra lleugerament inferior a la reunió de l’any passat. Les jornades, que s’allargaran fins aquest vespre amb la cloenda a càrrec del ministre d’Hisenda i Administracions Públiques del govern espanyol, Cristóbal Montoro, van ser inaugurades pel tinent d’alcalde de l’ajuntament de la Seu, Jesús Fierro i van comptar amb la presència del Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, del Síndic General, Vicenç Mateu i del president de la Confederació Empresarial Andorrana, CEA, Xavier Altimir, entre d’altres. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT