ANDORRA LA VELLA
Cinca matisa la presència d’Andorra en la llista de l’UE
L’òrgan europeu publica una relació de 30 països «poc cooperants» en matèria de transparència
La Comissió de la Unió Europea va presentar ahir un Pla d’Acció per a reformar de manera fonamental l’impost de societats a l’UE. Aquest Pla d’Acció exposa una sèrie d’iniciatives per fer front a l’elusió fiscal, garantir uns ingressos sostenibles, reforçar el mercat únic per a les empreses i millorar l’impost de societat, fer-lo més eficient i més favorable al creixement. Producte d’aquest nou Pla d’Acció, la Comissió Europea va publicar una llista de 30 països que, segons aquest òrgan, no cooperen en matèria de transparència i intercanvi d’informació. Andorra és un dels 30 països que apareixen en la llista negra juntament amb altres estats europeus com Liechtenstein, Mònaco o les illes Guernsey.
En aquest sentit, el portaveu del Govern i Ministre de Finances, Jordi Cinca, va voler matisar la presència d’Andorra en aquesta relació de països i va argumentar que «l’UE fa temps que insisteix en un tema que no té res a veure amb la cooperació fiscal i es refereix a la competitivitat dels països en matèria fiscal, que són dos coses diferents». Cinca va indicar que «en aquesta nota el que ens estan dient és que a l’UE li preocupa que hi hagi països que tinguin un avantatge fiscal excessiu pel fet de tenir models fiscals de molt baixa pressió».
Segons el portaveu aquest aspecte està molt «circumscrit en l’àmbit empresarial, perquè posa en relleu la voluntat de la Unió Europea d’engegar un pla d’acció per garantir que hi hagi una imposició a les empreses que per ells sigui justa i eficient». Cinca va afegir que «Andorra ha de ser competitiva des d’un marc generalment acceptat i no pot viure al marge de la comunitat internacional ni ser diferent. Des de fora és té certa lleugeresa a l’hora de parlar d’Andorra i d’intentar magnificar la situació. El que cal ara és capitalitzar esforços com a país i tindre el vot de confiança de la comunitat internacional perquè, amb tot el que s’ha fet, res ens fa pensar que Andorra no vagi per la via correcta». Jordi Cinca, també, va afirmar que el procés per rubricar el CDI (Conveni de no Doble Imposició) amb Espanya «avança de manera correcta i òptima. Ha superat part del tràmit parlamentari i res fa pensar que això s’hagi de tòrcer», va cloure, en referència a una iniciativa popular publicada a change.org i que demanava al president espanyol, Mariano Rajoy, que retirés el Conveni per evitar la Doble Imposició amb Andorra.
Finalment, el Ministre de Finances va reconèixer que el Govern té pendent la reforma de les sicav (Societat d’inversió de capital variable) i que «és convenient que tributin, perquè si algú les vol fer servir com a instrument per pagar menys impostos i, si aquest algú no és resident, difícilment ho aconseguirà si no es fa que aquestes sicav siguin també homologables en el conjunt de la comunitat internacional».