Search
Close this search box.
Quatre de les forces polítiques que han encetat la campanya de cara a les eleccions municipals –ERC, CiU, Compromís X la Seu i CUP– van presentar les seves propostes en les carpetes de transparència, habitatge, cultura i educació. 
Convergència i Unió es vol comprometre amb «la claredat en els comptes» i, per això, proposen la creació d’una Regidoria de Transparència i Bon govern i amb la celebració un cop l’any de l’acte públic Passem comptes, que fins ara ja s’ha fet cada quatre anys. Segons la número 3 de la llista, Anna Vives, aquest acte ha de servir perquè la gent «pugui demanar explicacions de l’acció de govern i fer propostes per al següent any de legislatura». El candidat a l’alcaldia, Albert Batalla, va considerar l’equip municipal de CiU «no només predica la transparència, sinó que la practica» amb «la màxima rigorositat en la gestió dels recursos municipals». Batalla va recordar que l’Ajuntament ha obtingut recentment el segell Infoparticipa sobre transparència, concedit per la UAB. 
També volen seguir demanant l’opinió dels ciutadans a l’hora de decidir les inversions i per això continuaran apostant pels pressupostos participatius. Així, preveuen destinar el 10% del pressupost a aquelles accions que proposin els veïns. CiU vol acostar l’administració i per això treballarà per a la simplificació dels processos administratius per tal de facilitar les gestions a l’Ajuntament, a més d’incrementar el nombre de tràmits que es poden per fer per internet. Anna Vives va explicar que, «conscients que la millor manera de tirar endavant la ciutat és amb la implicació de tots els seus actors, es continuaran i potenciaran els processos participatius associatius, amb els consells municipals d’infants i de joves, la Coordinadora de Casetes, trobades d’entitats, taula de comerç i taula empresarial». 

Habitatge, punt de conflicte/Compromís X La Seu proposa destinar part dels 200 pisos tancats, que pertanyen a bancs, a lloguer per a joves i famílies amb pocs recursos. El candidat a l’alcaldia, Òscar Ordeig, va assegurar que han constatat que «avui a la Seu hi ha prop de dos centenars habitatges tancats i propietat dels bancs, fruit de la crisi immobiliària». Sobre aquest fet, Ordeig creu que «cal arbitrar solucions des de l’Ajuntament i amb acords amb la Generalitat perquè la meitat d’aquests pisos puguin destinar-se al lloguer». El cap de llista proposa donar sortida a aquests immobles buits, mitjançant la compra per part de l’Ajuntament d’una part de l’estoc i amb acords amb la Generalitat per a la resta, per tal de facilitar habitatge assequible als joves de la Seu. Els lloguers d’aquests pisos, hi afegeix, s’haurien de situar entre 150 i 200 euros al mes i a les famílies amb pocs recursos. Ordeig considera que «això seria una veritable política d’habitatge, amb accions concretes i a favor dels que més ho necessiten». Segons Compromís, «en plena crisi, l’alcalde Batalla no ha tingut política d’habitatge públic, malgrat les continues declaracions». Ordeig opina que «l’única promoció ha estat un fracàs total» i assegura que «l’ajuntament va especular amb el terreny» ja que «va vendre a una promotora, per 1.5 M€, el terreny obtingut gratuïtament per cessió urbanística». El candidat conclou que «L’ajuntament no pot desvincular-se d’una de les necessitats essencials dels urgellencs» i que «calen accions en aquest camp i prou paraules buides».
 
ERC vol potenciar educació/ Esquerra Republicana assegura que la Seu d’Urgell s’ha de promocionar com a «ciutat cultural tot l’any», amb una programació estable i facilitant intercanvis entre orquestres i grups musicals. El candidat número 5 d’ERC a la Seu, Rafel Llobet, va presentar les propostes que la formació defensa per a l’àmbit de l’educació i la cultura. Segons va indicar Llobet, cal que la Seu «exerceixi fermament de capital de comarca» i «no diferenciar els alumnes de les escoles municipals o la llar d’infants, vinguin del municipi que vinguin», així com ampliar l’horari d’obertura de la Biblioteca. El grup considera «urgent» exigir a la Generalitat la reforma integral de l’escola Albert Vives i, especialment, la instal·lació d’un ascensor en aquest centre. També proposen que l’Ajuntament augmenti el pressupost del Pla Educatiu d’Entorn, «com a projecte de cohesió social». Llobet va afirmar que ERC garantirà «que l’alumnat de la comarca pugui inscriure’s a qualsevol centre educatiu de la Seu d’Urgell»
 
Propostes de la CUP/ El grup que encapçala Pau Lozano va  recordar que a la Seu «hi ha associacions que necessiten equipaments on desenvolupar l’activitat, mentre hi ha espais municipals tancats o mal gestionats». La candidatura proposa cedir un espai a l’Agrupament Escolta (AEiG), adequat a les seves necessitats, «perquè pugui continuar realitzant la tasca educativa dignament».

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu