La problemàtica de l’habitatge ha tornat a planar amb força a la sessió de control i ha deixat, novament, un fort i tens debat entre el conseller del PS, Pere López, i el Govern. El socialdemòcrata ha acusat directament i sense pal·liatius a l’executiu d’utilitzar el departament d’Estadística i les seves dades “al seu servei polític i d’ocultar les veritables dades al conjunt de la ciutadania”. El conseller ha apuntat que el departament s’ha convertir en un espai obscur i que no té informació actualitzada i al dia, referint-se a un dels últims informes que parla sobre el cost de la vida a Andorra i que recull xifres del 2016. “Ningú posa en qüestió la metodologia ni les dades, però a les portes del 2019 creuen que es poden presentar unes dades de lloguer de l’habitatge o del cost de la vida amb una enquesta del 2016?”, ha tirat en cara López.
A la vegada que ha assenyalat directament al coordinador del departament d’Estadística del Govern, Enric Ripoll, perquè, segons ha exposat el conseller, l’actual coordinador està amb un contracte de relació especial i això li impedeix fer tasques de direcció, “és una absoluta il·legalitat”. Ha posat com a exemple que l’informe del cost de la vida no va signat per ningú. Tot plegat ha portat ha cloure a López que l’executiu de DA funciona amb “un règim propagandístic” amb “dades controlades” i que no es poden obtenir “de cap manera”.
Davant d’aquestes acusacions el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha defensat a ultrança la feina que fa el departament. “Apel·lo a la professionalitat, cap d’ells deixaria que es fes un mal ús dels informes”, a la vegada que s’ha mostrat convençut i ningú del departament obeiria ordres, en cas que n’hi haguessin, de no publicar estadístiques perquè no interessessin a l’executiu. El ministre ha evitat entrar al debat dels retrets contra Ripoll i ha dit que “no hi pot haver res més signat que venir a defensar les dades davant de la comissió”. És aleshores quan López ha carregat, una altra vegada, que s’eliminés el departament d’habitatge l’any 2013, que el Govern no s’hagi anticipat a la problemàtica i que no hi hagin dades actualitzades relacionades amb el preu del lloguer. “Com governen, a cegues?”, ha etzibat el conseller socialdemòcrata, que de pas ha tornat a llençar un dard contra el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, al veure que no era ell qui responia les preguntes: “[Cinca] està disposat a immolar-se en nom seu”.
El socialdemòcrata ha fet aquesta referència perquè Cinca ha tornat a entonar el ‘mea culpa’ per com es van difondre les dades sobre el preu mitjà de lloguer, que segons les dades d’Estadística se situa entre els 539 i els 587 euros. El titular de Finances ha reconegut que ningú va revisar la nota de premsa i que la manera com es va transmetre la informació va aportar “més confusió que llum”. “Ens hi estem posant, una mica tard, però era difícil preveure un escalfament tant ràpid del sector”, ha reconegut el ministre de Turisme, Francesc Camp.
Cinca ha apuntat que la missió final de la Comissió Nacional d’Habitatge és poder determinar per zones i tipologia d’habitatge una forquilla del preu de lloguer que ens “situï en la realitat del país”. El ministre de Finances també ha dit que la voluntat és poder diferenciar entre el preu que paguen aquelles persones que ja tenen un lloguer i aquelles que han de canviar o buscar un nou habitatge de lloguer, contestant així diverses preguntes del conseller liberal, Jordi Gallardo. Entre tot, ha apuntat poder tenir la gran majoria d’aquestes dades disponibles abans que acabi la legislatura. El titular de Finances ha evitat comparar la situació actual amb la crisi immobiliària passada, però sí que ha situat l’actual dinàmica dins d’una “minibombolla”.
Finalment, Espot ha entrat el debat i ha carregat contra López per “erigir-se com a portaveu” d’aquelles persones que pateixen la problemàtica. “El que compta són els fet i no les paraules” i ha recordat que l’executiu ha posat sobre la taula la comissió i la llei òmnibus de mesures urgents per intentar pal·liar la problemàtica. Unes mesures que per López haurien d’anar més enllà amb la implementació d’un registre de propietat o potenciar habitatge de protecció oficial.
A demandes del conseller d’SDP, Víctor Naudi, Cinca ha apuntat que s’està treballant amb l’OCDE per introduir dins dels comptes exclosos de l’intercanvi automàtic aquells que estiguin vinculats al cobrament d’un lloguer d’un habitatge propietat de persones no residents i que amb la llei de transparència i intercanvi automàtic han quedat bloquejats i actualment estan buits. Tot i això, el ministre ha posat molt en dubte que aquesta solució pugui arribar a bon port perquè actualment “no hi ha una gran predisposició de l’OCDE a fer-ho” sinó més aviat al contrari, la tendència “és demanar rebaixar el nombre de comptes exclosos de l’intercanvi automàtic”, ha explicat Cinca.
Gent gran
D’altra banda, López ha retret a Espot que “no hagi escoltat” les demandes de la gent gran i l’ha qüestionat sobre les promeses que van fer. El titular d’Afers Socials ha detallat totes les mesures que s’han posat en marxa en el marc del projecte ‘Tu ets important’, per promoure l’autonomia, la participació, prevenir l’exclusió i l’acompanyament dels cuidadors. Ha remarcat que aquest pla és fruit de les negociacions amb els representants de la gent gran. En aquest sentit, ha reivindicat que s’ha arribat a un “consens”, a un “punt intermig” entre les peticions que ha fet la gent gran i el que el Govern ha pogut oferir. López li ha retret que no hi hagi tercer pagador per a totes les persones grans o que no s’hagi implementat la tretzena paga. En aquest darrer aspecte, Espot ha respost que és una mesura que s’ha d’analitzar de manera detallada juntament amb la CASS i, pel que fa al tercer pagador, ha remarcat que a partir d’ara totes les persones que tenen una pensió de solidaritat podran gaudir d’aquesta cobertura. Així, ha desmentit les dades que ha donat López, que només 100 persones grans perceben ara com ara aquest tercer pagador i ha puntualitzat que en són 460. De la seva banda, el titular de Salut, Carles Álvarez Marfany, ha recordat que les persones que assignen un metge referent ja poden gaudir del tercer pagador.