L’escriptora Laura Gonzalvo ha estat la guanyadora de la XI edició del Premi Carlemany per al Foment de la Lectura, celebrada ahir. La llista de les coses impossibles és una novel·la basada en fets reals sobre l’amor pur i la superació, el qual va sortir a la venda el passat 4 de maig i ja es troba a la llista dels llibres més venuts. Així ho van manifestar la directora de Promoció Cultural, Montserrat Planelles; la directora editorial de Columna Edicions, Glòria Gasch; i l’autora de la novel·la, qui va recollir el guardó al Park Hotel d’Andorra la Vella.
Gonzalvo va explicar en una roda de premsa que l’obra està basada, concretament, en part de la seva experiència de vida i la relació amb la seva parella, que és tetraplègica. La història narra la situació de la Clara i el Guim, una exparella que s’uneix pel fet que un d’ells veu totalment canviar la seva vida després de patir un accident de moto i quedar-se tetraplègic. L’autora va afirmar que el títol de l’obra segueix la línia de «reduir al màxim aquelles coses que li deien que no podria tornar a fer». A l’hora d’escriure el relat, la seva voluntat no era narrar una història de superació, sinó «mostrar el món de la lesió medul·lar», el qual «és més senzill o menys dramàtic dels que es pot veure des de fora». A més, va afegir que «volia mostrar una realitat que no té per què ser negativa, que pot ser positiva, però sense adoctrinar». L’autora també va exposar que, tot i que el fil principal és una història d’amor, també té un punt més personal sobre l’evolució de dos joves que es fan grans i troben el seu lloc al món.
Per la seva banda, el cap de Govern, Xavier Espot, va voler felicitar a l’autora per l’obra premiada i va remarcar que «no ha de ser únicament destinada al públic juvenil, sinó que és també per al públic adult. La voluntat de tots els qui formem part de l’organització és que les obres premiades siguin un conjunt escollit d’obres destacables pels temes i els valors tractats». A més, i en referència a l’edició anterior del premi Carlemany, Gasch també va fer esment que l’obra de Lluís Prats, El noi que parlava amb elefants, ha estat traduïda a l’italià el turc i el xinès, un fet que ha considerat una «fita considerable», tot indicant que el guardó té molt bona salut i que cada vegada «detectem que els llibreters esperen aquest premi».
Cal recordar que la selecció final de la novel·la premiada, d’un total de tres finalistes, ha anat a càrrec de nou alumnes d’entre 14 i 16 anys dels tres sistemes educatius del país, concretament de l’escola Mare Janer del sistema espanyol, del centre de segona ensenyança del sistema andorrà d’Encamp, i del Lycée Comte de Foix. En aquesta línia, tots ells han estat assessorats per un consell lector, que en aquesta edició ha estat format per l’editora Glòria Gasch; les escriptores Maria Carme Roca i Laia Aguilar; i les professores Montserrat Fernàndez, Rosalina Areny i Carme Pegalajar.
Per acabar, l’edició del premi d’enguany ha comptat amb la participació de 35 originals. A més, la dotació del guardó ha estat de 8.500 euros, aportats pel Govern d’Andorra i el Grup 62, a través de Columna Edicions.