La Xarxa de joves de l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE-PA) va aprovar ahir la Declaració d’Andorra en l’assemblea celebrada al Consell General. Aquest document, entre d’altres, pretén promoure la participació dels joves parlamentaris i la seva incidència dins de l’organització, l’elaboració d’una estratègia i un pla per a la joventut o l’adopció de mecanismes de control per fomentar una millor comunicació i transparència sobre el treball que duu a terme l’assemblea en matèria de joventut.
A banda de la votació, a la sessió d’ahir també es van realitzar dues sessions de treball. A la primera, que va ser moderada per la representant especial de joventut de l’OSCE-PA, Farah Karimi, es va analitzar el punt suplementari sobre joventut que se sotmetrà a votació a la sessió de Birmingham, Regne Unit. En la segona sessió de treball, els integrants de l’agrupació van presentar les polítiques nacionals de joventut respectives, quins són els principals reptes als quals s’enfronten, com treballen els respectius parlaments per la joventut i quina és la seva representació dins dels respectius grups polítics.
La Xarxa de joves parlamentaris va ser creada l’any 2021 a petició de diferents representants de l’OSCE, un dels quals és el conseller general i recent membre titular de l’entitat, Roger Padreny, qui demanava la necessitat «de crear un espai on els joves parlamentaris puguin expressar-se i tenir incidències», va apuntar. La creació d’aquesta nova comunitat suposa un pas molt important per reconèixer la veu de tots els joves europeus i tractar les qüestions que preocupen el col·lectiu. En la trobada d’ahir, una vintena de parlamentaris menors de 30 anys de 10 països es van agrupar per debatre sobre quines són les temàtiques que els uneixen i els preocupen. «Els integrants som de partits i ideologies diferents, però tenim un denominador comú que és que tots som joves», va assenyalar Padreny. En aquest sentit, els punts principals en els quals volen incidir és en les tres matèries en les quals treballa l’OSCE: d’una banda, la seguretat; d’altra banda, les qüestions mediambientals, econòmiques i energètiques; i finalment, els drets humans i la participació democràtica.
La síndica general, Roser Suñé, va afegir que «crec que és important el que han aconseguit els joves dins de l’OSCE, perquè per perspectiva d’edat sempre veiem que els fem participar, però d’alguna manera ho han visualitzat i ho han posat a la pràctica per parlar de qüestions que potser a vegades no es reben tant».
Per acabar, aquesta és la tercera reunió que organitza la Xarxa de joves parlamentaris de l’OSCE des de la seva fundació. Amb motiu de la trobada, el cap del programa OSCE-PA, Manuchekhr Salokudinov, va agrair el començament de la plataforma i va apuntar que «és un treball que no s’havia cobert en els darrers anys, però que ara s’ha convertit en una prioritat per l’organització.