Search
Close this search box.

El país registra 354 casos actius i una dotzena d’ells es troben a l’UCI de l’hospital

El Govern va anunciar ahir que en les darreres 24 hores han mort quatre persones arran de la Covid-19, totes elles residents del Cedre. Així, i tenint en compte dues defuncions anteriors, es pot afirmar que la meitat de les víctimes –actualment, 12– han estat residents d’aquest centre sociosanitari. A més, en aquests moments n’hi ha 19 afectats per la malatia i quatre en convalecència.

Davant d’aquesta situació, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, sempre ha mantingut que la gent gran és el major grup de risc i «la població més fràgil», tot i que «alguns es curen», com demostren quatre de les 24 altes hospitàlies que s’han efectuat des de l’inici de la pandèmia i que són, justament, residents del Cedre. En qualsevol cas, però, des del ministeri s’ha volgut «reforçar» la direcció de la residència, liderada per Mercè Escrig, amb l’arribada de la fins ara coordinadora d’atenció primària del SAAS, Anna Xandri. Segons Benazet, el seu càrrec és temporal, però se l’ha considerat necessari mentre duri la crisi, ja que és «una professional de l’infermeria amb gran experiència». Així mateix, el ministre va anunciar la reincorporació del geriatre i la metgessa habituals al centre, després de superar el confinament de 15 dies al qual estaven sotmesos per precaució. 

 

«No ens podem relaxar»

Pel que fa a les xifres globals actualment al país hi ha 376 positius, dels quals 354 són actius; 46 estan hospitalitzats i 12 a l’UCI –11 requereixen ventilació mecànica i un està a punt de ser traslladat a planta– i hi ha hagut 10 altes. Aquestes xifres podrien variar al llarg del dia d’avui, ja que els resultats de les 121 proves que es van enviar a analitzar dilluns es van retrassar i ahir només n’havien arribat vuit.

Tot plegat, va insistir Benazet, manté la corba en una progressió aritmètica, i demostra que «el distanciament social és la mesura que està aportant el millor resultat». En aquest sentit, el màxim responsable de Salut, que ha reconegut patir «símptomes lleus» de la Covid-19, va alertar que s’ha detectat un «cert relaxament» per part de la població, segurament a causa de que el país no ha patit un col·lapse sanitari. «Això seria un errror gravíssim. Anem per davant de l’epidèmia i si continuem així, aviat podrem començar a fer una activitat a l’aire lliure amb el algun amic fins a tornar a la normalitat progressivament», va avançar el ministre. 

D’aquesta manera, el Govern reitera la importància d’acomplir al màxim el confinament, a excepció de les persones amb problemes de salut mental, que poden veure agreujada la seva conducta si no surten de casa. Per això, totes elles disposen d’un carnet acredidatiu i, tal com va demanar Autea fa uns dies, no s’han identificar amb cap element visible. 

 

Visites posposades

Durant la seva compareixença diària, el ministre també va demanar als ciutadans que no es desplacin a les consultes dels professionals sanitaris no mèdics –odontòlegs, podòlegs, fisioterapeutes, logopedes…– si no és per un motiu de màxima urgència, ja que les visites programades han quedat posposades fins a la fi de l’emergència sanitària. Tal com el Govern va establir amb aquest col·lectiu, cada professional contactarà amb els seus pacients per tornar a planificar les visites. En cas de patir-se una dolència que no pugui esperar, Benazet va insistir que cal posar-se en contacte via telemàtica amb el seu especialista i ell decidirà com procedir. 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu