Search
Close this search box.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha presentat aquest dimecres al Parlament de Catalunya el projecte de Llei Vitivinícola de Catalunya. El document, que consta de prop d’una seixantena de pàgines, estableix les bases de funcionament per al futur d’aquest sector en aspectes com ara el control administratiu, els criteris per definir els diferents tipus de vi, la plantació o trasllat de vinyes, les varietats de raïm, les denominacions d’origen, les inspeccions o infraccions i també el foment de la cultura del vi.

El diputat del PSC al Parlament i portaveu de Compromís X La Seu, Òscar Ordeig, ha manifestat el seu suport al projecte de Llei presentat per la Generalitat. Tot i això, Ordeig veu necessari que es plantegi una normativa “moderna i avançada, que millori la competitivitat i qualitat dels vins catalans, a Catalunya i a l’Estat”, tenint en compte “la gran importància, tradició i impacte econòmic que té el sector vinícola sobre la producció agroalimentària total de Catalunya”. En la seva intervenció, Ordeig ha posat en relleu el creixement del 7% de les exportacions al darrer any, fet que suposa 500 milions d’euros en exportacions, com també l’augment exponencial de les produccions i l’impacte directe en el desenvolupament rural de les comarques productores o en el sector turístic, entre d’altres.

El representant socialista a la Comissió d’Agricultura també ha volgut posar en relleu “la necessitat d’afrontar els nous reptes i oportunitats del sector vitivinícola a través de la Llei”. Per exemple, “orientant la llei i el sector al mercat, al producte i als consumidors potencials davant la gran competència estatal i internacional”, cosa que passa per “aprofundir en nous models de distribució, comercialització o nous punts de venda, dotar de més protagonisme i recursos al sector amb les Denominacions d’Origen Protegides i les Indicacions Geogràfiques Protegides”, a banda de “potenciar i dotar de més recursos i accions específiques, el cultiu de la vinya en zones de muntanya i establir un termini per publicar el Decret de Desenvolupament de la Llei”.

Òscar Ordeig també ha recordat les propostes de millora i al·legacions que s’han presentat des del sector per millorar el redactat de la llei. Algunes d’elles provinents, entre d’altres, de la Unió de Pagesos, JARC, IRTA, DO Priorat, FCAC, Institut del Cava, Associació vinícola Catalana i el col·legi d’enòlegs, que creu que “s’haurien d’haver acceptat” i que “caldrà incloure durant la tramitació parlamentària”.

Respecte d’aquest debat, el grup municipal de Compromís X La Seu ha tornat a posar a sobre taula la proposta de fer una prova pilot, que sigui liderada per l’Ajuntament de la Seu, per impulsar la recuperació de la vinya al municipi i a tota la comarca de l’Alt Urgell. Aquesta idea es va presentar en forma de moció al ple municipal del juliol passat i es va aprovar per unanimitat amb la transacció de l’equip de govern, que va matisar que actualment la legislació europea limita notablement les possibilitats d’obrir noves hectàrees de vinya si no és tancant d’altres explotacions i traspassant-ne els ceps.

La recuperació de la Vinya i el Vi de Muntanya suposaria un impuls en l’economia local i podria assegurar la sostenibilitat als territoris rurals i de muntanya. Aquesta recuperació de cultius i la producció alimentària de proximitat aportaria un valor afegit al sector agroalimentari i al sector turístic.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu