El raonador del ciutadà, Marc Vila, va mostrar ahir la seva preocupació davant un dels punts del document que les organitzacions empresarials del país van lliurar al Govern en relació amb les negociacions de l’acord d’associació amb la UE. Concretament, quan l’informe elaborat conjuntament per la CEA, la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), parla de les exclusions explícites en referència als drets socials. En aquest apartat, l’empresariat considera literalment que «Andorra necessita conservar la seva sobirania social per gestionar els drets socials de la població i mantenir i desenvolupar el seu model específic, adaptat a les seves dimensions i possibilitats».
Vila, contràriament al que demanen els empresaris, va considerar que, amb motiu de l’acord d’associació amb Europa, cal aprofundir en els drets socials, «els quals encara avui no estan prou ben regulats a Andorra», i desencallar temes pendents com les reserves actuals a la Carta Social Europea, els Drets Laborals o el subsidi d’atur. A parer seu, s’ha de fer justament el contrari del que demanen les tres grans agrupacions empresarials del país: «cal aprendre dels errors i convergir cap a la protecció integral dels Drets Humans, amb l’objectiu d’arribar a assimilar-nos als nivells garantistes que té Europa en drets socials, culturals i econòmics».
Vila entén que «una cosa és que es tinguin en compte algunes especificitats que es poden graduar o fins i tot aplicar en terminis, però una altra molt diferent és la de manifestar la voluntat de mantenir la plena sobirania quan encara hi ha tanta feina per fer en aquest sentit». El raonador va considerar que, en general, el text de la patronal fa unes «afirmacions especialment preocupants» tenint en compte la capacitat de pressió de les tres entitats.
Finalment, Vila es va mostrar convençut que el Govern agafarà les seves responsabilitats i tindrà mà ferma a l’hora de defensar els drets de les persones a Andorra.
Pensant en els andorrans
El president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, tot i no voler valorar aquestes declaracions, va apuntar que «quan el Govern inicia unes negociacions amb la UE ho fa perquè els nostres estudiants puguin anar a estudiar a l’estranger en igualtat de condicions que qualsevol europeu, o perquè es millori la qualitat de vida dels nostres treballadors». La base de l’acord, doncs, i sempre segons Enseñat, és que els andorrans i les andorranes tinguin «més oportunitats, que a Andorra es visqui millor i que tot plegat generi riquesa al país».