En el marc de la celebració de la festa major de Sant Julià de Lòria, diverses persones van alertar les autoritats per un presumpte cas de punxada de submissió química. En total, es van dur a terme tres avisos, tot i que «el cas concret d’una jove que va ser atesa a l’hospital presenta les característiques comunes de les ferides d’aquestes noves formes de violència de gènere», va assenyalar el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover. En aquest sentit, el Govern va destacar que, tot i comptar amb diversos indicis, cal esperar al desenvolupament de les investigacions del Cos de Policia i els resultats de l’examen toxicològic del laboratori de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, encara que la noia no va presentar els símptomes posteriors a l’agressió. Tanmateix, «és millor que s’activin les alarmes, actuar, i que no sigui res, que no passar per alt una punxada», va indicar Jover.
Com a resposta a aquesta situació, la qual està proliferant pels territoris veïns com Catalunya, que ja compta amb més d’una dotzena de casos, el Govern engega un protocol de seguretat per a totes aquelles persones que sospitin d’haver patit un atac d’aquestes característiques. Així, l’Executiu proposa seguir els mateixos passos d’atenció sanitària de les punxades accidentals per la prevenció d’infeccions i malalties contagioses amb l’afegit d’assegurar una comunicació directa a la Policia després de l’agressió i, tal com va afegir Jover, «en cap cas deixar sola a la víctima, ja que pot perdre el coneixement».
Paral·lelament, les directrius del Govern també giren al voltant de l’activació del Codi Lila del Ministeri d’Afers Socials, el qual consisteix en l’aportació d’assistència psicològica, jurídica i social a les persones afectades alhora que es facilitarà un seguiment per avaluar la seva evolució. De la mateixa manera, Jover va recalcar la importància d’avisar ràpidament les autoritats en cas de punxada perquè «les substàncies tòxiques de les injeccions poden durar molt poc a l’organisme i això dificulta el seu rastreig a les anàlisis de sang».
Seguint la mateixa direcció, les associacions feministes es posen en peu de guerra contra la proliferació d’aquests casos de violència de gènere i submissió química de les dones en el context de l’oci nocturn. D’aquesta manera, la presidenta de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA), Mònica Codina, va assenyalar que «ara són les punxades, però el rerefons va més enllà i prové d’un problema social en què es vulneren els drets de les dones, ja que no es pot sortir a la nit tranquil·lament». De fet, va assenyalar que «semblem ciutadans de segona», tot emfasitzant que aquestes situacions de «manca d’informació i sensibilització» també venen donades per alguns partits polítics «com els Liberals, que diuen que el feminisme és un concepte ancorat al passat».
Finalment, l’associació Stop Violències va denunciar la situació a les xarxes socials, acompanyat d’un seguit de recomanacions i l’advertència que, en cas d’haver rebut una punxada, els símptomes són de picor a la zona d’injecció, mareig, nàusees o vòmits, desorientació, sensació de somnolència i pèrdua de sentits com la vista i l’olfacte.