Ahores d’ara, 70 artistes de 20 països diferents han començat a rebre la notificació que els acredita com un dels preseleccionats per a participar en la cinquena edició de L’ANDART 23.
Aquest és un festival andorrà que posa en valor l’expressió artística com a element de reflexió davant els reptes actuals de la societat i com a forma d’implicar la ciutadania en els processos creatius, configurant espais d’intercanvi i de convivència cultural.
Enguany, a més de la participació de San Marino—país convidat—i d’Andorra, la biennal tindrà 65 produccions artístiques arribades d’Ucraïna, França, Espanya, Itàlia, els Països Baixos, Alemanya, els EUA, Perú, l’Argentina, Mèxic, Japó, Rússia o el Liban, entre altres. Aquesta és una mostra on els seus artistes emergents ompliran de vida l’antiga fàbrica de tabacs CATSA, un espai a qui L’ANDART dona una nova oportunitat. En aquesta edició, la CATSA serà a més el gran aparador de què disposaran els artistes del país per mostrar als professionals del sector de l’art (curadors, comissàries, crítics, periodistes) la qualitat de la seva obra
El comitè artístic de l’ANDART 23 —que tindrà lloc del 15 de setembre al 15 de novembre de 2023—ha hagut d’escollir entre els 153 projectes presentats, un 50% més que en la passada edició, marcada per la COVID.
L’economia circular serà el motor que guiï aquesta cinquena edició de la Biennal i és el punt de partida de les diferents propostes que es presentaran a Sant Julià de Lòria sota el lema «La muntanya en Circulació».
La cinquena edició marca un punt d’inflexió en el compromís del país amb la cultura contemporània. Durant seixanta dies, Andorra es convertirà en el referent internacional de l’art contemporani compromès amb la natura.
Els artistes andorrans que estan preseleccionats són els següents: Carla i Mònica Armengol, Toni Butrón, Toni Cruz, Ernesto, Albert Gomà, Anna i Josep Maria Mangot, Pepe Mesalles, Jaume Riba i Studimural.
Objectius de l’esdeveniment/ El primer objectiu de l’ANDART és contribuir al posicionament d’Andorra com un país sensible envers el seu entorn mediambiental, que sap relacionar-se amb el paisatge. Una altra de les finalitats és avançar en l’aposta per una tendència artística que pot conviure amb les característiques i la tradició del país, una tradició amb un futur brillant i que desperta un gran interès entre la població, per la seva plasticitat i fotogènia. I un altre dels objectius a destacar és el fet de donar a conèixer a la ciutadania de Sant Julià de Lòria i Andorra en general, noves propostes artístiques que ajudin a reflexionar sobre l’entorn, des d’un punt de vista cultural, social i econòmic.