El coordinador del nou departament de VIH/SIDA de l’associació Som Com Som (que lluita pels drets i deures de les persones LGBTIQ del Principat) creu que a Andorra s’haurien de «canviar els mètodes de diagnòstic» en relació al VIH/SIDA.
El responsable també puntualitza que molta gent «és portadora del virus i no ho sap. Andorra només disposa d’un mètode per diagnosticar el VIH/SIDA i n’ha d’incorporar altres que a més, puguin alhora detectar si hi ha també Malalties de Transmissió Sexual (MTS), com la gonorrea». Tantmateix, «fa falta incidir molt més en el camp educatiu i preventiu i sobretot en adequar els materials a una realitat actual».
Per exemple, el coordinador explica que a Espanya hi ha «la prova ràpida per saber si tens el virus. Vas a qualsevol farmàcia i et fan un petit tall al dit, i en mitja hora saps el resultat, a més, és totalment anònim». I «crec que a Andorra hi hauria d’haver alguna cosa així, ja que molta gent es trauria la por a fer-se les proves, perquè tindria una altra opció a banda d’anar a l’hospital a fer-se les analítiques».
Nou departament d’atenció / Som Com Som ha creat un nou departament de VIH/SIDA dedicat a atendre, «específicament, els casos de VIH/SIDA i (MTS) que es puguin gestionar des de l’associació o bé conjuntament amb el SASS. Tant a nivell informatiu, familiar, emocional com a nivell preventiu», segons puntualitza el coordinador del nou departament.
El representant també destaca que s’ha creat aquesta atenció «ja que Andorra no disposa de cap associació que se’n faci càrrec, específicament». Per tant, «volem ser un annex al Ministeri de Salut». En aquest sentit, el coordinador assegura que hi ha ocasions en què els casos de VIH/SIDA o MTS arriben «abans a les associacions que a l’administració». I al no tenir cap associació específica que ho tracti «ens hem vist amb la necessitat de crear el departament per donar resposta a les diferents situacions que ens trobem». Així, «volem ser el referent associatiu en MTS i VIH, de manera que creiem que el Ministeri ha d’estretir més vincles amb nosaltres».
Informació per compte propi / Com a pròpia experiència, el coordinador explica que en el seu cas, i en altres que coneix, «hem rebut un suport o un acompanyament per part de Salut força just. Se’ns ha informat sobre la protecció per no infectar a les parelles sexuals i el tema de la medicació, però tot el relacionat amb la malaltia ho he hagut d’investigar, en el meu cas, per compte propi contactant amb psicòlegs d’associacions dels païssos veïns». Els quals, «per sort, hem van treure la por de cop», afegeix.
Dades incomplertes/ El coordinador del nou departament assegura que els casos de VIH/SIDA que es coneixen actualment al Principat «són els facilitats des del departament de Promoció i Vigilància de la Salut del Ministeri, però tenim constància que n’hi ha més, ja que per l’entorn hi ha molta por a l’estigma social».
La passada setmana, Som Com Som va demanar una compareixença pública del departament de Salut explicant les mesures previstes pel període que estableix l’OMS en relació al VIH/SIDA, a les hepatitis víriques i les MTS.
Al respecte, el coordinador del nou departament remarca que encara «no hem rebut cap resposta, suposo que esperen a la reunió que tindrà lloc al setembre amb el Ministre de Salut i la Junta de l’associació per a treballar-ho». De totes maneres, «la conscienciació social, preventiva i educativa l’ha de fer l’administració, perquè té molts més recursos econòmics que nosaltres».