Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Sis casos nous de VIH

Les infeccions registrades per Salut durant el 2017 corresponen a tres homes i tres dones

L’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut va notificar durant l’any 2017 sis casos nous d’infecció de VIH al país, dos més que els registrats durant el 2016. Això suposa una taxa d’incidència de 7,57 casos nous per cada 100.000 habitants, valors similars a la incidència observada pel mateix període a Espanya i França (que presenten taxes d’incidència de 7 i 7,8 casos per cada 100.000 habitants), i per sota de la de Portugal (10,3 casos nous per cada 100.000 habitants). Des del Govern es va informar, també, de la posada en marxa de dues prestacions noves adreçades a la població respecte a la informació i detecció de la malaltia.

Segons consta en la informació recollida pel ministeri de Salut i feta pública amb motiu del dia Mundial de la SIDA, dels sis casos nous, la meitat es van detectar en homes i l’altra meitat en dones. Pel que fa a la mitjana d’edat se situa en 37,8 anys, dos anys més que la registrada el 2016. Quant als factors de risc, el principal són les relacions sexuals (83,33%), mentre que la resta són factors desconeguts. D’aquestes, el 50% corresponen a relacions heterosexuals, el 25% homosexuals i el 25% bisexuals). 

Total  

Sumant els sis casos nous, a Andorra ja hi ha un total de 75 persones infectades per VIH-Sida. Concretament, 58 tenen el VIH, 11 han desenvolupat la Sida i en sis casos es desconeix la situació de la malaltia. Tal com es pot veure en la documentació del ministeri, 54 dels casos han estat en tractament antiviral a Andorra.

Del total de casos registrats, el 82,66% (62) són homes i el 17,34% (13) són dones. Cal destacar, també, que els darrers anys s’ha observat que el principal factor de risc pel que fa a la via de contagi, igual que el 2017, ha estat la conducta sexual de risc, és a dir, les relacions sexuals  sense protecció (en el 67% dels casos). D’aquest grup el 49,21% correspon a pràctiques heterosexuals, el 46,03% a homosexuals i el 4,76% a bisexuals.

D’altra banda, hi ha un 9,6% dels casos que són usuaris de drogues per via parenteral i un 6,4% que el factor de risc ha estat la conducta sexual sumada al consum de drogues.

La franja d’edat amb més afectats per part dels homes és dels 30 als 39 anys, mentre que per a les dones és la dels 20 als 29 anys.

El recull d’aquestes dades es basa en un sistema de declaració individual, confidencial i no nominal, en què participen els professionals mèdics del país, els laboratoris d’anàlisis clíniques i les farmàcies.

Prestacions  

Juntament amb la publicació de les dades, el ministeri va anunciar que s’amplien els serveis que ofereix la Consulta Jove en matèria de salut sexual a totes les franges d’edat, i d’altra banda s’ofereix la possibilitat de realitzar un test ràpid de detecció d’infecció per VIH de manera gratuïta. Ambdós serveis entraran en funcionament a partir del dia 3 de desembre.

La Consulta Jove es ve oferint als CAP i actualment l’edat màxima de la persona que realitza la consulta és de 29 anys. A partir de dilluns, el ministeri de Salut fa extensible a tota la població la possibilitat de sol·licitar aquesta consulta amb l’objectiu de fer extensible a tothom l’accés a la informació a l’entorn del VIH/Sida així com als diferents aspectes relacionats amb la salut sexual.
Respecte al test ràpid de detecció d’infecció per VIH de manera gratuïta, aquest també es realitzarà als serveis de Consulta Jove.

La pràctica d’aquesta nova prova ràpida serà totalment confidencial i el pacient comptarà amb l’acompanyament dels professionals de la salut necessaris. En aquest sentit, les persones que es vulguin fer el test rebran el consell assistit per part del personal d’infermeria que l’assessorarà sobre aquesta prova que es realitza mitjançant una punxada de sang al dit.

D’aquesta manera s’ofereix el suport a les persones que vulguin fer-se el text perquè puguin fer-ne una adequada valoració individual i personal de risc, i les implicacions a tots els nivells que suposa un eventual resultat positiu. L’assessorament professional també incidirà en les conductes a adoptar per prevenir infeccions i evitar la transmissió de la malaltia, i en la derivació ràpida i adequada dels casos, en cas que sigui necessari. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu