Search
Close this search box.
Marcos Bernat

L’accés rodat a la vall del Madriu quedarà prohibit per l’ordinació

L’ús de transports per les activitats tradicionals d’agricultura i ramaderia suposarà una excepció

L’accés rodat a la vall del Madriu quedarà prohibit per a tota mena de vehicles, excepte casos excepcionals, segons l’ordinació publicada pels quatre comuns implicats, que hauran d’aprovar-la als seus respectius consells: Escaldes-Engordany, Encamp, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria. Així, les sancions per incompliment d’aquesta norma seran les més dures econòmicament. Tal com va explicar el cònsol menor d’Andorra la Vella i president de torn de la comissió de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror, David Astrié, aquestes oscil·laran entre els 3.000 i 12.000 euros.

Pel que respecta als cortalans, Astrié va assegurar que el diàleg sobre aquest punt ha estat permanent. «Es va establir una taula de treball amb ells. Els vam mostrar els documents i van realitzar una sèrie de propostes que es van analitzar», va afirmar. D’altra banda, la directora executiva del pla de gestió de la vall, Susanna Simon, va assegurar que «queda molt definit l’accés a la vall». A més, va recordar que s’estableixen algunes excepcions. «La Unesco va determinar que es pot permetre l’accés rodat per realitzar activitats tradicionals (agricultura i ramaderia)».

Quant al transport de materials necessaris per la preservació d’algun bé, Simon va destacar que s’haurà d’utilitzar, sempre que sigui possible, un giny mecanitzat. A més, va afirmar que qualsevol accés rodat tan sols es durà a terme quan no hi hagi altres opcions que no siguin viables i sempre estarà subjecte a una autorització prèvia.

Un altre dels aspectes tractats per l’ordinació és la limitació de l’accés de persones a la vall per millorar la conservació de la zona. En aquest sentit, la directora va detallar que «el límit actual se situa en 1.000 visitants diaris». No obstant això, va afirmar que «encara estem molt per sota d’aquesta xifra», encara que va reconèixer que «en alguns caps de setmana d’agost, ens acostem al límit».
Entre les restriccions, també es va explicar que quedaran prohibides la construcció de nous edificis i campaments de caçadors. «No es construiran nous refugis a la vall, en principi. Si hi hagués excepcions justificades, s’estudiarien, però no tenim cap ara com ara», va explicar Simon.

D’altra banda, l’incompliment de les normes suposarà una sanció econòmica diferent, segons la gravetat. A més de les esmentades anteriorment, que aniran de 3.000 a 12.000 euros, hi haurà multes entre els 300 i els 3.000 euros. Les infraccions que entrarien en aquesta franja serien, per exemple, organitzar activitats a la vall sense autorització, abocar runa o entrar en propietats privades. Finalment, s’imposaran multes que oscil·laran entre els 60 i els 300 euros per les faltes lleus, com deixar deixalles o pernoctar en llocs no autoritzats.
El personal de treball de la vall també experimentarà canvis, ja que es contractarà un cap de camp, que tindrà com a funcions reforçar i coordinar el cos d’ecoguàrdies. A més, la plantilla creixerà de cara a l’estiu segons la directora: «Es contractaran tres persones al juliol i tres a l’agost».

Cal destacar que els altres tres representants de les parròquies implicades van valorar positivament el consens. La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, va opinar que «la vall és molt important per nosaltres, tenim una joia». Per part seva, el cònsol menor d’Encamp, Jean-Michel Rascagnères, va afirmar que «sempre teníem la predisposició de millorar aquesta vall» i va destacar «la voluntat política» dels seus companys. Així, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, va destacar que «és un dia molt important» i va manifestar que «és el moment d’explotar aquest petit diamant (la vall) que tenim». 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu