Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

La psicooncòloga ja visita els malalts de càncer que reben cures pal·liatives

El servei d’oncologia de l’Hospital fa un cribratge dels pacients que tractarà l’especialista

La psicooncòloga contractada pel SAAS des de més d’un mes ja visita als malalts de càncer amb tractaments pal·liatius per donar-los suport i orientar-los en el que necessitin, així ho va confirmar a EL PERIÒDIC el president de l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia. 

El següent pas de l’especialista serà visitar als pacients que li derivi el servei d’oncologia, que està treballant amb una taula de valors i criteris per seleccionar les persones que requereixen l’acompanyament de la professional. L’Assandca es va reunir la setmana passada amb la psicooncòloga a petició de l’entitat per conèixer en detall les funcions encomanades pel SAAS i per entendre per què a data 19 d’octubre encara no visitava els pacients. La reunió «va ser molt positiva», va manifestar Saravia després que s’assabentés de la incorporació de l’experta a través dels mitjans de comunicació, tot i ser una petició i una reivindicació «prioritària» de l’entitat des de feia anys. En aquest sentit, va assegurar que la professional «està disposada a col·laborar amb l’associació», una petició que reclamava al Ministeri de Salut, que el desembre del 2016 va anunciar que durant el 2017 incorporaria aquesta figura. L’arribada, però, s’ha forjat quasi dos anys després i amb estira-i-arronses per part del SAAS perquè al desembre de l’any passat van indicar que no hi havia una data límit establerta per obrir la convocatòria.

Passant consulta ja, l’experta té la prioritat d’atendre els malalts de càncer, però fonts de l’Hospital reconeixent que, en pertànyer al servei de Salut Mental, també tractarà pacients de tota mena. Respecte a l’especialització oncològica, Saravia va explicar que la professional treballarà dos fronts: d’una banda, farà un tractament individual i personalitzat a cada pacient. De l’altra, farà xerrades i grups terapèutics si suma el quòrum necessari.

Malalts i familiars 

Al marge dels malalts pal·liatius i dels que derivi el departament d’oncologia pròximament, qualsevol malalt que pateixi la malaltia i es tracti a través del SAAS pot demanar hora amb l’especialista, van indicar des de l’associació. Tanmateix, a més de donar acompanyament als pacients, l’experta també oferirà atenció als familiars dels malalts i als professionals del departament d’oncologia, ja que l’Assandca i l’Hospital sempre han considerat oportú que el paper de la psicooncòloga sigui «integrador» perquè ells també pateixen un «impacte psicològic». Per això, oferint una assistència integral volen ajudar-los a «comprendre els problemes emocionals» que poden patir les persones amb càncer. «L’avaluació de l’estat anímic és clau», van recordar des de l’associació.

Dues vies per ser atès 

El servei d’oncologia està fent el cribratge per determinar quins malalts necessiten acompanyament psicològic i pròximament se’ls citarà per oferir-los-el. Tot i això, la nova figura també efecte retroactiu: les persones que han patit la malaltia i que actualment no estan en tractament, però que requereixen ajuda, també poden adreçar-se a l’especialista. En aquest cas, i segons fonts del centre mèdic, la consulta no es podrà finançar a través de la CASS i la persona sol·licitant l’haurà d’abonar íntegrament. Fins ara, qualsevol malalt que volgués aquesta coberta havia d’anar per compte propi a un especialista. «L’important és que els malalts i familiars afectats sàpiguen que tenen una psicòloga especialitzada en el càncer a la que poden acudir», va assenyalar Saravia.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu