Search
Close this search box.
Lara Ribas

La degana dels advocats adverteix del perill d’actuar en contra de la llei

El col·legi es veu amenaçat davant la possibilitat que alguns professionals puguin acabar encausats

La degana del Col·legi d’Advocats, Sophie Bellocq, va defensar fermament la professió d’advocat en el marc de la celebració del seu patró. «Vivim una amenaça real i preocupant que és doble», va avançar en el seu discurs oficial. En posteriors declaracions, va desenvolupar que «vivim una crisi internacional que també afecta Andorra» i va alertar del perill que «un advocat que ha actuat correctament es vegi atacat perquè es troba sota sospita per la comissió d’un delicte o immers en un procés judicial que és contrari a ell mateix». 

De fet, Bellocq va lamentar que des de fa tres anys s’està donant aquesta situació i va advertir que «no és normal» i pot arribar a ser contraproduent perquè «l’advocat és auxiliar de la justícia i un garant de l’Estat de Dret». Per això va voler deixar molt clar que «el professional té unes obligacions, entre les quals actuar d’acord amb la llei». «Si l’advocat actua en contra de la llei i abusant del sistema, està actuant malament, vulnerant i debilitant el seu càrrec i l’Estat de Dret, danyant la professió», va subratllar la degana en clara al·lusió a les recents accions de l’advocat Josep Anton Silvestre en el marc de l’afer BPA.

Bellocq reclama millores en l’actual sistema de notificacions i una llei de comunicacions digitals

En referència a la petició d’empara que el mateix professional va fer al col·legi uns dies enrere, Bellocq va indicar que no podia parlar del tema perquè es troba en curs. De tota manera, va aprofitar per fer una crida a la calma: «Aquesta causa ha fet molt de mal al país i seria hora de minimitzar-ne els efectes; l’afer BPA també podria amenaçar l’Estat de Dret, un problema que ens concerneix a tots, de manera que hem de vigilar que es respectin els principis de la democràcia». 

Camí cap a la digitalització

La degana del Col·legi d’Advocats va manifestar que «el col·lectiu està molt a favor d’adaptar-se a les noves tecnologies» i va recordar que encara no compta amb una llei de comunicacions digitals encarada als procediments civils i penals. «A més, estem molt preocupats perquè el sistema de notificacions actual presenta nombrosos defectes», va concretar.

De fet, la mateixa Bellocq va desplaçar-se expressament a Navarra per veure com funciona el programa que comparteixen i va descobrir que hi ha un problema de subministrament. «Els documents s’envien a través del distribuïdor de telefonia i aquest de tant en tant es bloqueja i deixa de funcionar; demanem que almenys el sistema funcioni d’entrada i que sinó s’ofereixi una alternativa», va reivindicar la degana dels advocats. 

Fre a les preocupacions

Més enllà d’aquestes reivindicacions, segueix sobre la taula el debat sobre la modificació de la Llei d’exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals. «Tenim una reunió a principis de novembre per acabar de determinar el nostre posicionament», va apuntar Bellocq com a presidenta del consell de col·legis professionals. De tota manera, ja va avançar que «si aconseguim una implicació com ens ha proposat el Govern potser queden frenades les preocupacions que ara podem tenir a nivell de qualitat».

La figura del defensor del menor 

La degana del Col·legi d’Advocats, Sophie Bellocq, va reivindicar una figura específica per defensar els menors tal com existeix en d’altres països com França. «Ara se n’ocupa el ministeri Fiscal, però són pocs i no tenen els mitjans per reunir-se amb cada menor abans que el jutgin», va explicar Bellocq. «Per això cal inventar una nova figura per defensar-lo i que els costos que comporti recaiguin en l’Estat, de la mateixa manera que funciona amb els sistemes de guàrdia i d’ofici», va opinar la degana.

La representant dels advocats va celebrar els canvis que introdueixen els dos nous projectes de llei que es van presentar el passat dilluns, sobre els drets dels infants i dels adolescents i la responsabilitat penal de les persones menors d’edat. «Ara es dona el problema que es jutja un menor cinc o sis anys després de cometre el delicte, quan ja és major d’edat i, per tant, només se li fa un advertiment», va lamentar Bellocq. Per això va considerar «urgent» revisar el sistema. «Com a mínim és un intent de resposta per millorar els assumptes dels menors», va manifestar la degana. «Per exemple, és important trobar una resposta immediata i adequada quan el menor ha comès un delicte greu», va opinar sobre la introducció del procediment d’ordenança penal.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu