El Tribunal Constitucional ha decidit aquesta setmana no admetre a tràmit el recurs d’empara que va presentar el Comú d’Escaldes-Engordany després que el Superior sentenciés a favor dels agents de circulació i ordenés anul·lar la mútua. D’aquesta manera la corporació ja té coll avall que haurà de derogar la mútua que va crear per donar cobertura complementària en casos de baixes per accidents laborals o malalties professionals. Una decisió que està previst que es prengui dilluns en junta de govern. Fins ara s’havia mantingut el funcionament de la mútua gràcies a una mesura cautelar concedida pel Superior que tenia una vigència de sis mesos.
En aquest mateix moment també s’haurà d’acordar el retorn dels diners que fins ara han aportat els urbans al fons mutu, si bé segons fonts comunals encara no es tenen quantificats. Des de la corporació es va reiterar que en cap cas hi haurà problemes per fer efectiva aquesta mesura perquè els diners estan disponibles. Per últim, també es preveu donar llum verda a la convocatòria d’un concurs públic per contractar una pòlissa d’assegurança que cobreixi les baixes en casos de malaltia professional o accident laboral per a tots els treballadors del comú i no només per als agents de circulació, una mesura que la cònsol major, Trini Marín, ja va anunciar si finalment la justícia acabava donant la raó als agents.
Arguments
Segons l’aute al qual ha tingut accés EL PERIÒDIC, els recursos de l’administració local (el comú en va presentar dos però el tribunal va decidir agrupar-los en un de sol en tractar-se de la mateixa causa) no podien ser admesos a tràmit perquè no hi ha hagut «vulneració del dret a un procés degut ni del dret a la defensa. Tampoc s’ha produït la denunciada vulneració del dret a obtenir una decisió fonamentada en dret. I, per consegüent, no s’ha vulnerat el dret a la jurisdicció». Igualment es recorda que el TC no és «un òrgan revisor de les resolucions de la jurisdicció ordinària, llevat de la matèria constitucional». Així, deixa clar que tan sols es pronuncia en un «supòsit concret» i en cap cas es tracta d’una sentència «que fixa amb caràcter general com s’ha d’interpretar el precepte controvertit per tal que es pugui considerar constitucional».
Això no obstant, el TC admet en l’aute que «cal reconèixer que la situació era difícil per a la sala administrativa del Tribunal Superior i per al Comú d’Escaldes», ja que l’article 36 de la Llei 8/2005, d’acord amb el qual es va aprovar l’Ordinació, «no ha estat declarat inconstitucional ni anul·lat ni, per tant, expulsat de l’ordenament jurídic andorrà. Nogensmenys, van ser anul·lades les sentències que, sobre el seu text, havien declarat que l’Ordinació era ajustada a dret».
D’altra banda i pel que fa a la carta que va enviar la corporació al Consell General demanant un canvi a la llei dels agents de circulació per aclarir l’article 36, el comú no ha rebut resposta.