El Periòdic d'Andorra
Compromís ferm amb l’equitat

El Comú d’Escaldes-Engordany constata paritat salarial i reforça les polítiques d’igualtat

L'informe destaca l’absència de bretxa salarial significativa i impulsa noves mesures de conciliació i prevenció de l’assetjament laboral

El Comú d’Escaldes-Engordany ha fet públics els resultats del seu pla d’igualtat, elaborat l’any 2023, que conclou que no existeixen diferències salarials rellevants entre homes i dones dins la corporació. L’estudi, impulsat pel Departament de Recursos Humans i amb una vigència de quatre anys, ha comptat amb la participació anònima del personal comunal i proposa diverses accions per fomentar la igualtat d’oportunitats.

Segons l’auditoria retributiva, la bretxa salarial en els sous base se situa en un 0,4%, mentre que, si s’inclouen complements extrasalarials com hores extres o guàrdies, la diferència puja al 5,75%. Aquestes dades, però, poden variar segons el moment de l’anàlisi, ja que aquests complements no són fixos.

En termes de representació, les dones constitueixen el 46,3% de la plantilla i els homes el 53,7%, un percentatge que es considera equilibrat. No obstant això, el pla assenyala que hi ha certs departaments, com les escoles bressol o manteniment, on s’observa una infrarepresentació per sexes.

Pel que fa a la formació, el 55,6% del personal va participar en accions formatives durant el 2023. Tot i que el percentatge d’homes (60,6%) que va seguir formació és lleugerament superior al de dones (55,4%), aquestes últimes van acumular més hores de mitjana: 120,2 hores davant de les 63,6 hores dels homes.

L’estudi també destaca l’aposta per la conciliació de la vida laboral i familiar. Un total de 46 treballadors van sol·licitar adaptacions horàries per motius de conciliació, es van registrar 4 excedències i es van concedir 742,5 dies de permisos per motius personals, com indisposicions o visites mèdiques.

Entre les accions previstes, destaca la implementació d’un protocol per prevenir l’assetjament laboral, sexual o per raó de gènere, la revisió del pla de prevenció de riscos laborals amb perspectiva de gènere, i la promoció del llenguatge inclusiu. També s’impulsaran campanyes de sensibilització i mesures per afavorir la corresponsabilitat i la conciliació.

Pel que fa a la formació específica en igualtat, ja s’han programat sessions per a finals de maig i al juny, dirigides tant a comandaments com a la resta del personal, amb la previsió de continuar-les a mitjà i llarg termini.

La consellera de Recursos Humans, Magda Mata, ha afirmat que “cal continuar treballant activament per assolir una igualtat efectiva” i ha reiterat el compromís del Comú per “incorporar la perspectiva de gènere en totes les polítiques que s’impulsen des de la corporació”.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu