Search
Close this search box.
Victoria Gómez Pérez

Dos de cada tres empleats a la feina

La fase 3 es reactiva dilluns amb la represa de perruqueries, veterinaris i professionals sanitaris

A partir del pròxim dilluns, 18 de maig, arrenca la tercera fase d’excepcions al confinament amb la tornada a l’activitat de totes les professions sanitàries (odontologia, fisioteràpia, logopèdia i podologia), les consultes veterinàries, les perruqueries, barberies i centres d’estètica, les activitats industrials restants, les activitats d’edició i gràfiques i les agències de publicitat i d’intermediació personals. El cap de Govern, Xavier Espot, va afirmar ahir en roda de premsa que s’ha aprovat la seva reobertura després de constatar que la corba epidemiològica va a la baixa i que els primers resultats del cribratge massiu a tota la població són «esperançadors i positius». 

Així, en aquesta represa parcial de la tercera fase tornaran al seu lloc de feina més de 2.000 treballadors, que sumats a les 26.706 reincorporacions (més 2.612 guàrdies) de la setmana passada, suposen el 65% del total d’assalariats del país. Per a la següent desescalada, quedaran, entre altres, treballadors com ara comerciants, hotelers i restauradors, que representen, segons les dades del Govern, a 13.755 persones.

Pel que fa concretament a les perruqueries, barberies i centres d’estètica, Espot va reconèixer que malgrat ser «serveis semiessencials» no se’ls ha donat el vistiplau fins ara perquè es requereix «molt contacte personal». De fet, aquests han estat uns dels serveis més demandats durant la crisi sanitària i, segons va poder saber EL PERIÒDIC, durant el cap de setmana passat diversos centres ja van començar a donar hora als seus clients més habituals. 

 

Protocols de seguretat

Tot i que encara no han transcendit els detalls d’aquestes reobertures, el cap de Govern va assegurar que des del Ministeri de Salut s’està treballant amb representants i actors implicats per determinar les mesures d’higiene i de seguretat obligatòries que s’hauran de prendre. «De moment, l’únic que sabem segur és que per assistir-hi s’haurà de demanar cita prèvia i els responsables dels establiments hauran de fer una desinfecció profunda cada vegada que acabin un servei», va avançar Espot. I va afegir: «Encara tenim dies per ultimar els protocols i establir les opcions formatives oportunes». 

Possibles subfases

Amb tot, Espot va recordar que aquesta tercera fase és susceptible a subfases i que l’arribada a la quarta, i última, dependrà de l’evolució de la pandèmia i la «corresponsabilitat social». En aquest sentit, tant ell com el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, van demanar «no comparar-nos amb altres països» ni aventurar percentatges i limitacions d’aforaments als establiments. «Nosaltres no hem apostat per l’estat d’alarma, sinó per la confiança en la ciutadania» i, per tant, la desescalada és diferent que a Espanya o França, va apuntar Espot, mentre que Benazet va recordar que «la reobertura total s’adaptarà en funció del coneixement que s’extregui del cribratge a la població. «Apel·lem al sentit comú i al compliment de les recomanacions. El Govern no farà una llista amb tot el que han de fer les persones des que s’aixequen al matí fins que se’n van a dormir», va insistir Espot. 

Respecte al transport públic, de moment els horaris i freqüències es mantenen en la mateixa alteració que es va produir el passat 4 de maig, després que la posada en marxa de la fase dos incrementés lleugerament la demanda del servei a totes les parròquies. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu