Una setantena de persones refugiades d’Ucraïna es traslladarà progressivament a un hotel del Tarter, ja que els apartaments on estan allotjats es necessiten per als turistes en aquesta temporada d’estiu. Si bé ja ha començat el canvi d’habitatge, la presidenta de l’Associació d’Ucraïnesos d’Andorra, Anastasia Kravets, va apuntar que «encara s’ha de plantejar com adequar les instal·lacions de la millor manera», juntament amb el propietari de l’establiment i Afers Socials. En aquest sentit, la presidenta de l’associació va explicar que la cuina és gran i té un equip professional, fet que dificulta que les persones s’adaptin. «Hi ha olles de 100 litres i és gairebé impossible que una sola persona pugui menjar allà». A més, algunes famílies tenen por de fer malbé el material perquè «no saben utilitzar-lo».
De moment, no està previst que l’hotel proporcioni alguna facilitat addicional, com els àpats, i Kravets va informar que «encara hi ha coses que no estan decidides». Per la seva banda, les habitacions estan equipades amb un llit, dues tauletes, un armari doble i un lavabo cadascuna. Paral·lelament, la presidenta de l’entitat va assenyalar que «és un hotel que està bastant arreglat». Tanmateix, va afegir que els refugiats ucraïnesos tampoc «tenen altra opció, i és millor tenir un sostre on dormir que fer-ho al carrer». Tanmateix, el Govern ha facilitat classes de català, targetes de bus, menjar, telèfon i «tenen totes les necessitats cobertes», va apuntar. Ara bé, Kravets va posar de manifest que «aquells que vulguin mantenir-se per compte propi poden buscar feina», amb la facilitat que molts d’ells estan apuntats al Servei d’Ocupació.
En general, la majoria d’ucraïnesos que estan a Andorra tenen feina, ja sigui en botigues, en tallers d’automòbils, en l’hostaleria o en restaurants. En aquest sentit, la presidenta de l’Associació va remarcar que «crec que és important per Andorra, perquè no cal fer l’esforç de buscar personal a l’exterior». No obstant això, «tots volen tornar a casa seva», i estan esperant que acabi la guerra «creuant els dits perquè les seves cases segueixin en peus».
Amb tot, la dificultat principal per la seva adaptació al país és la llengua, va indicar Kravets, que va explicar que hi ha classes de català gratuïtes previstes per als refugiats, però «no hi ha un traductor que sàpiga rus o ucraïnès i això dificulta el seu aprenentatge». Amb tot, els seus esforços són «molt importants», va afegir.
Per finalitzar, els primers 30 refugiats ucraïnesos dels 70 que acollirà l’hotel del Tarter s’havien de traslladar abans de demà, mentre que les altres 40 persones restants, entraran en dues fases al llarg de les pròximes setmanes.