Activitat associativa

El teixit associatiu es consolida el 2024 amb 779 entitats actives, malgrat la davallada en noves altes

La majoria d'associacions pertanyen a la secció general i es concentren a Andorra la Vella, amb un predomini del sector privat

Andorra ha tancat l’any 2024 amb un total de 779 associacions actives inscrites al Registre del Govern. Així ho recullen les dades publicades aquest dimarts pel Departament d’Estadística, les quals detallen la distribució d’aquest teixit associatiu en sis grans categories, amb una clara dominància de les entitats de caràcter general. La secció general representa el 65,2% del total, amb 508 associacions registrades.

El segon bloc més nombrós és el dels clubs esportius, amb 200 entitats (25,7%), seguit de les federacions esportives, amb 39 (5%). Les categories minoritàries –acció esportiva, agrupació esportiva i associacions estrangeres– sumen conjuntament un 4,1%, amb 18 associacions d’acció esportiva, nou d’agrupació esportiva i cinc d’origen estranger.

A escala territorial, el major nombre d’associacions es concentra a Andorra la Vella, on es localitzen 367 entitats, equivalent al 47,1% del total. A continuació es troben Escaldes-Engordany, amb 141 associacions (18,1%), i Encamp, amb 88 (11,3%).

Tot i la consolidació del nombre total, el 2024 ha viscut una desacceleració en les noves inscripcions. Es van registrar 11 altes, fet que suposa una davallada del 35,3% respecte al 2023, quan se’n van comptabilitzar 17. Aquesta reducció s’explica sobretot per la caiguda d’altes a la secció general i als clubs esportius. Per contra, només es va registrar una baixa durant tot l’any, quatre menys que l’any anterior.

Pel que fa a les fundacions, el nombre total a finals de 2024 es va situar en 35 entitats, amb una clara predominança de les fundacions privades, les quals representen el 80% del total (28), davant de les públiques (7), que suposen un 20%. Com passa amb les associacions, la capital encapçala també el rànquing de fundacions, amb 18 entitats, que representen el 51,4% del total. En segon lloc es troba Escaldes-Engordany, amb sis fundacions (17,1%), i en tercer lloc, Sant Julià de Lòria, amb cinc (14,3%). Cal destacar que no es va registrar cap alta ni baixa de fundacions durant tot l’any.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de La Massana
Cònsol major d’Ordino
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu