El Govern va emetre ahir un criteri positiu per a la presa en consideració de la proposició de llei qualificada de transparència i accés a la informació presentada pel Grup Parlamentari Liberal. No obstant, critica amb contundència que el text proposi aixecar el deure de secret i de confidencialitat de la Uifand, de l’AREB i de l’INAF. «Aquest aixecament del deure de secret de forma indiscriminada davant de qualsevol demanda d’informació del Consell General és contrari a la legislació vigent, als tractats internacionals i als principis fundacionals» d’aquests organismes, assegura el criteri del Govern, que detalla tota la normativa a la qual estan subjectes. A més, assenyala que aquesta decisió posaria en entredit la independència d’aquests tres organismes.
També discuteix el període màxim de cinc anys per a la protecció de la informació reservada, i considera que s’hauria de preveure la possibilitat de prorrogar-lo amb causa justificada. De fet, entén que el llistat de matèries susceptibles de ser declarades com a informació reservada que enumera la proposició de llei no és exhaustiu i, per tant, s’ha de considerar de caràcter orientatiu. En canvi, pel que fa a les matèries sobre les quals no es podrà dictar reserva «té una major efectivitat jurídica» i les comparteix a grans trets.
Rebut amb «prudència» per L’A
El Grup Parlamentari Liberal va enviar ahir un comunicat informant que rep amb «prudència» el criteri favorable del Govern, ja que «en alguns punts el criteri del Govern és molt dispar al nostre». En aquest sentit, el president del grup, Jordi Gallardo, alerta que «volem estar molt atents a les reserves que el Govern apunta en el seu criteri, ja que en determinats aspectes el criteri és molt dispar al nostre». Les reserves a les quals fa referència Gallardo van vinculades «a la gestió de la informació d’institucions com ara l’Uifand, l’INAF i l’AREB», ja que els liberals consideren «important l’accés a la informació per part dels consellers generals d’aquests òrgans».