Els presidents de les forces polítiques van decidir emplaçar al proper dilluns la decisió definitiva de quina comissió serà l’encarregada de tractar l’afer BPA. Els diferents grups parlamentaris van acordar adoptar aquesta postura en cloure sense cap resolució la trobada que van mantenir ahir i on es van posar sobre la taula les dues propostes dibuixades per trobar una solució interna que pugui garantir la fiabilitat d’Andorra com a plaça financera.
Per una banda, la comissió d’estudi o d’enquesta amb la signatura del Grup Mixt -PS i SDP-, que defensava una eina per donar major visibilitat pública a l’afer i donar llum als esdeveniments que van portar a la intervenció de la Banca Privada. D’altra banda, la proposta defensada pel Grup Liberal i per DA, titllada de «opaca» per SDP, la Comissió Especial de Vigilància i Prevenció de Risc per a l’Estabilitat Financera. Aquesta proposta, segons va anunciar ahir Josep Pintat, «pretén anar més enllà d’analitzar la problemàtica generada arran de l’afer BPA».
Pintat va afirmar que aquesta comissió tindrà diversos eixos, un total de set, encapçalats per l’adopció de mesures macroprudencials per preveure riscos sistèmics del sistema financer i poder contrarestar les fonts de risc. Com a exemple, el president del Grup Liberal es va referir als riscos que poden sorgir arran de la internacionalització de les entitats bancàries andorranes, i a la possibilitat que, fent el contrari del que permet la nova Llei de reestructuració d’entitats, cada banc tingui mecanismes d’autorresolució per evitar que, en cas de problemes, hi hagi risc de contagi cap a les altres entitats o generin un impacte sobre l’Estat.
Pintat també va proposar adoptar polítiques microprudencials per reforçar les ràtios de capital, solvència i apalancament de les entitats; i adequar els òrgans de control del sistema financer en funció de les mesures a aplicar.
El president liberal va indicar que tots els bancs centrals disposen d’una agència que supervisa les mesures macro i microprudencials i, en el cas d’Andorra, no va descartar que la supervisió la pugués fer l’INAF ampliant-li les competències, tot i que en un futur aposta per crear un banc central per tal que els bancs disposin de la figura de l’últim prestador. El sisè eix de la comissió liberal aporta la intenció de fer un anàlisi i valoració de l’adhesió als organismes internacionals del Fons Monetari i Banc Mundial. Finalment, l’últim punt que recull aquesta comissió serà l’anàlisi de les relacions exteriors i de la xarxa diplomàtica, ja que, segons el president suplent del grup liberal, Jordi Gallardo, una de les coses que més els ha sorprès de l’afer BPA ha estat «la vacant que hi havia a l’ambaixada de Nova York quan va esclatar la crisi i que totes les comunicacions es van fer via consulat».
Crítiques a la comissió d’enquesta / A més, Pintat va ser molt crític amb la comissió d’enquesta proposada per PS i SDP i va remarcar que «la nostra comissió intenta aportar solucions de futur per a l’Estat andorrà i, en canvi, la d’enquesta és per fer valoracions d’un tema que ja ha passat i que ja vindrà el seu moment de fer-les. No és més transparent que la nostra, sinó que és una comissió que busca un rèdit polític, enlloc de buscar una visió d’estat que permeti tirar aquest país endavant.