El Comú de Sant Julià de Lòria va aprovar ahir el projecte de pressupost per l’any 2021, que contempla un import de 15.344.000 euros tant pel que fa al capítol d’ingressos com al de despeses, amb el vot en contra dels tres consellers de la minoria. La variació d’ingressos prevista per l’any vinent experimenta un augment d’un 1% respecte del 2020, preveient una recaptació de 2.948.000 euros per impostos indirectes, un 23% menys en relació amb el previst pel 2020 i que també es veu afectada per la rebaixa derivada dels ingressos de construcció.
En el capítol de transferències, la corporació estima una rebaixa del 10,3% de l’import que es rep per part del Govern i, per compensar aquesta reducció, s’han previst ingressos corresponents a passius financers. També es preveu que la despesa augmenti un 1%. Així, la corporació va informar que l’endeutament a 30 de setembre se situa en el 136%, mentre que s’espera que sigui del 104% en acabar el mandat l’any 2023.
El cònsol major de Sant Julià, Josep Majoral, va explicar que la inversió prevista, que serà de només 1,8 milions que s’hauran de demanar a entitats financeres, té com a finalitat «intentar tornar a engegar la roda de l’economia de la parròquia». El conseller de la minoria, Cerni Cairat, va justificar el vot en contra de la formació al·legant que el projecte de pressupost no ha estat fruit «d’un consens ni un plantejament comú».
Un dels principals punts de discrepància entre majoria i minoria es va originar arran de l’aportació de 800.000 euros que el comú pensa fer a Camprabassa en el capítol d’actius financers quan la societat només en demanava 600.000. Malgrat que aquesta xifra representa una rebaixa de 200.000 euros respecte de l’aportació d’anys anteriors, Cairat va manifestar que «aquesta diferència de més del 33% que es preveu suposa un greuge respecte d’altres actuacions que es poden fer». En aquesta partida, també es contempla una aportació de 400.500 euros a Sasectur i una altra de 370.900 a l’escola bressol. Així, Desperta Laurèdia també es va posicionar en contra del pressupost pel que fa al «model de desenvolupament urbanístic de la parròquia», ja que «al nostre entendre, és massa expansiu».
El comú també va acordar un descompte del 75% en els tributs per a aquelles empreses que puguin acreditar pèrdues derivades de la pandèmia, fins a un màxim de 1.500 euros per societat. D’aquesta manera, es vol afavorir el creixement econòmic dels empresaris amb més despeses derivades de la crisi sanitària, ja que «l’empresa que continua guanyant diners no mereix tanta ajuda».
En relació amb la liquidació del tercer trimestre del 2020, que contempla aquest endeutament a 30 de setembre del 129% i que deixa un superàvit a tresoreria de 960.000 euros, el conseller de la minoria va demanar a la corporació si ja té decidit quin serà l’import que s’aportarà al fons solidari del Govern per la Covid-19, ja que des del comú es va assegurar aquest temps que la xifra es faria pública un cop es tingués enllestida la liquidació d’ingressos al mes de setembre. En aquest punt, Majoral va afirmar que, «avui dia, encara no tenim aquesta xifra tancada», i va reiterar que «la situació no està per tirar coets».
Forfet Natura
D’altra banda, Cairat va preguntar a la majoria sobre l’afectació del nou Forfet Natura a Naturlandia, que té com a finalitat regular la pràctica de certs esports de neu i senderisme a les estacions d’esquí gràcies al pagament d’un abonament de 150 euros anuals. El conseller va opinar que «la implementació d’aquest forfet planteja dubtes legals en el cas de Sant Julià», ja que «entenem que els camins comunals són d’accés lliure i gratuït» i, aquest fet, «Camprabassa l’ha de respectar». En aquest sentit, Majoral va apuntar que la voluntat del consell d’administració de la societat i de la direcció de Naturlandia és no demanar la compra del forfet als usuaris de tots aquells camins comunals que no estan habilitats per a la pràctica d’aquest esport, mentre que aquelles zones habilitades per la concessionària, senyalitzades i que garanteixen la seguretat dels practicants, sí que requeriran l’adquisició del forfet.
Taxa de tinença de gossos
Per últim, la sessió de consell va servir per aprovar la taxa de tinença de gossos, que serà de 25 euros l’any. Segons el cònsol, aquesta taxa ajudarà a sufragar el manteniment dels pipicans i també s’emprarà per distribuir material higiènic per les mascotes en diversos punts de la parròquia. Estaran exempts d’aquest pagament les persones amb discapacitat i tinguin gos amb assistència, els cossos especials, els majors de 65 anys i les entitats autoritzades que tenen cura dels animals abandonats. A més, aquelles persones que adoptin una mascota a la gossera, estaran lliures de pagar aquesta taxa durant el primer any, informa l’ANA.