Search
Close this search box.
Meritxell Prat

Ribas es mostra preocupat per la sobirania d’Andorra

L’excap de Govern rep un homenatge al Consell, on lamenta la desafecció cap a l’«andorranitat»

L’excap de Govern, Òscar Ribas, va rebre ahir un sentit homenatge del Grup d’exsíndics i ex-consellers al Consell General per la seva dilatada trajectòria política. Ribas, a més d’agrair el reconeixement, va pronunciar un extens discurs on va reflexionar sobre la situació política actual i el futur del Principat. El polític, que va defensar el model d’Estat del Coprincipat per sobre els drets individuals, va alertar de la «desafecció», sobretot dels joves, cap a la política i el «sentiment d’andorranitat», que posa en joc «la sobirania» del país, va afirmar. Per evitar-ho, va demanar als dirigents que realizint «polítiques agosserades» que enforteixin la identitat del Principat. 
L’exlíder de l’Executiu també va manifestar que Andorra no pot créixer «il·limitadament», tal com creu que s’està produint en les últimes dècades. Respecte a la immigració, considera que no afavoreix al sentiment identitari. «Tenim una immigració massiva. És una constatació, no una crítica», va dir, a la vegada que va demanar a la classe política «regular el flux de nouvinguts» per resoldre la desafecció. A més, va opinar que «si va venint gent aquí, arribarà un moment que l’Estat no tindrà prou recursos per mantenir-los, per tant, la limitació de la qual parlo un dia o un altre es farà».

Ribas va admetre que havia realitzat un discurs «voluntàriament pessimista». El va compensar fent una defensa aferrissada al model institucional del Coprincipat en un vestíbul del Consell ple d’autoritats, família i amics. L’exlíder de l’Executiu va afirmar que «la complexitat d’aquests moments el posi en dubte», però va demanar als dirigents i la societat que siguin conscients que un canvi del model d’Estat «serà irreversible», en referència al fet de despenalitzar l’avortament, que «és una situació delicada». En aquest cas, no considera que el problema vagi lligat als dos coprínceps, sinó que «l’entramat se situa en l’església catòlica». «O sacrifiquem la cúpula de l’Estat o els drets de l’individu, que són respectables i indiscutibles, però hi ha un moment que cal escollir», va indicar. En la seva opinió, «la nació passa per davant de l’individu».

La UE i la doble nacionalitat 

El polític també va pronunciar-se sobre les negociacions amb la UE i sobre el debat de la doble nacionalitat. Sobre el primer assumpte, va considerar que l’acord d’associació és «inqüestionable» i va ironitzar que, 20 anys d’emprendre la decisió de negociar amb Europa, encara s’estigui dubtant al respecte. Quant al segon, va creure oportú no reduir el termini per assolir la nacionalitat andorrana, tal com proposen partits de l’oposició. Fer-ho, suposaria al seu paer, «fer polítiques desencertades que generarien una desestabilització del Coprincipat», va dir en referència a la falta d’identitat cap a Andorra. 

«Un home d’Estat» 

El síndic general, Vicenç Mateu, va remarcar que Ribas es caracteritza per «ser un home d’Estat més que un polític, que ha volgut mirar més enllà per les futures generacions». A la vegada, sobre les paraules del polític, va manifestar que «necessiten una reflexió perquè ha parlat de temes molt importants i de primera magnitud». Per la seva banda, el president del grup d’exsíndics i d’exconsellers. Josep Marsal, va ressaltar la seva carrera i la seva trajectòria i va agrair el seu «esforç per treballar pel país», així com la reputació de l’excap de Govern, que «va anar més enllà de les fronteres». 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu