Com cada dimecres, ahir a la tarda es va donar lloc a la seu del Govern d’Andorra l’habitual Consell de Ministres, amb la representació de Cesar Marquina com a portaveu en funcions.
Un consell que, a proposta del ministre de Justícia i Interior en funcions, Josep Maria Rosell, va centrar la seva atenció especialment en el Reglament de quota general de les autoritzacions de residència i treball i de treball fronterer. Aquestes, amb una vigència fins al 31 d’octubre d’enguany, contemplen un total de 2.709 autoritzacions ampliables fins al 30%. Del total dels diferents permisos aprovats, Marquina va avançar que «2.399 es corresponen a residència i treball, mentre que 310 són per a fronterers».
L’objectiu del reglament aprovat durant el dia d’ahir és introduir als treballadors temporers a la quota general, regulant així l’important nombre que han prestat els seus serveis a Andorra durant les darreres temporades. Així i tot, s’espera que les empreses «respectin la premissa de prioritzar la contractació de les persones inscrites al Servei d’Ocupació», va esmentar Marquina.
Seguint aquesta línia, es va posar també sobre la taula la qüestió referida a l’experiència professional pels nacionals dels estats no membres de la Unió Europea o de l’Espai Econòmic Europeu. Marquina va recordar que «en el darrer reglament aprovat el mes d’octubre, aquest ja va ser objecte d’una modificació substancial», a través del qual es va rebaixar de sis temporades a tres exigibles en la mateixa ocupació, sense necessitat d’haver d’acreditar cap experiència suplementària per poder obtenir aquesta autorització.
Gràcies a la quota aprovada, des de Govern es va esmentar la flexibilitat que assoleix ara aquest requisit, ja que les persones que han treballat dues temporades en la mateixa ocupació «no hauran de demostrar cap experiència addicional adquirida a l’estranger». Sí que es manté, però, l’exigència inicial de quatre anys per als nouvinguts i de dues temporades per aquells que només hagin treballat al país una única temporada.
250 autoritzacions d’immigració de residència i treball per compte propi / L’aprovació d’aquesta quota general va ser també un dels temes aprovats ahir, contemplant-se un total de 250 permisos. D’aquests, només 50 queden reservats per a professionals liberals, mentre que els altres 200 són per a altres supòsits de residència i treball per compte propi.
Creació del títol de màster en salut
A proposta de la ministra d’Educació i Ensenyament Superior en funcions, Ester Vilarrubla, es va aprovar ahir el Decret de creació del títol de màster en salut de la Universitat d’Andorra. Aquest proporcionarà els coneixements necessaris per a millorar la qualitat de vida de les persones que formen part de la societat. El màster atorgarà les competències professionals per a treballar en diversos àmbits i tindrà una càrrega de 120 crèdits europeus, distribuïts en dos cursos acadèmics: quatre semestres, amb 30 crèdits cadascun. La formació es podrà impartir presencial o semipresencial.
Reglament de la Llei de seguretat privada
El ministre de Justícia i Interior en funcions, Josep Maria Rosell, va donar també peu ahir a l’aprovació del Reglament de desenvolupament de la Llei de seguretat privada. La normativa incorpora la regulació específica de les empreses de seguretat privada, així com la regulació referent a la formació inicial i continuada de determinat personal de seguretat privada i als centres de formació. Aquest nou reglament regula també el nivell de català i les condicions de titulacions exigides per al seu exercici o el règim de les proves per accedir a les professions de vigilant privat, entre altres.
Aprovació de la videoidentificació per al certificat electrònic
El Govern també va aprovar, a proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa en funcions, Jordi Gallardo, el Reglament de videoidentificació per a obtenir un certificat electrònic de manera remota.
La Llei 35/2014 de certificació i confiança electrònica, aprovada el passat mes de novembre, ja indicava que el prestador de serveis ha de verificar la identitat i, si escau, qualsevol altre atribut específic de la persona física o jurídica a la qual expedeix el certificat electrònic qualificat.
D’aquesta manera, l’aprovació d’ahir parteix amb l’objectiu de regular la videoidentificació en la provisió de serveis dels prestadors de serveis de confiança, per habilitar i identificar de forma remota els sol·licitants de certificats qualificats, tant en termes de seguretat jurídica dels operadors com dels usuaris.
El nou reglament determina diferents qüestions, com ara els requisits de l’enregistrament i de conservació de proves, la constatació de manera eficient de la data i hora de l’enregistrament o la còpia d’aquest durant un període mínim de quinze anys.
Govern ja ha posat en marxa una plataforma per assolir el certificat, la qual es pot trobar a través del web www.tramits.ad. Per al moment, aquesta possibilitat està només reservada a persones amb mobilitat reduïda o a no residents i que, per tant, no estiguin físicament al país.