Aquest dimarts, els Cinemes Illa Carlemany han sigut testimonis de la conferència ‘Dues visions sobre l’acord d’associació d’Andorra amb la Unió Europea’, organitzada per l’APBI, amb les intervencions del notari Joan Carles Rodríguez Miñana i l’excap de Govern Jaume Bartumeu. L’acte ha evidenciat els punts de vista oposats sobre el futur d’Andorra amb la UE, ja que mentre el primer ha alertat dels riscos econòmics i la falta de solidesa del text negociat, l’exmandatari ha insistit que l’adhesió és indispensable per garantir el progrés del país. Tanmateix, els dos ponents han coincidit en un punt clau: cal més informació i debat per prendre una decisió informada sobre aquest acord transcendent.
En declaracions previes a l’inici de la conferència, Rodríguez Miñana ha destacat l’oportunitat de debatre de manera oberta i crítica sobre l’Acord i ha subratllat la necessitat de continuar promovent debats similars. “És una molt bona iniciativa que es comenci a plantejar debats entre partidaris i detractors, però cal que aquests es portin al terreny polític i deixin de ser només part del soroll de l’opinió pública“, ha afirmat. Miñana, al mateix temps, ha posat èmfasi en la manca de solidesa del text negociat, sostenint que “no té bases fortes ni consolidades” i ha expressat preocupació pels impactes que podria tenir l’adhesió en sectors clau com la inversió estrangera i el mercat laboral. Un aspecte que ha englobat a la seva ponència afirmant que aquest acord es pot resumir en quatre grans llibertats: la de mercaderies, la de persones, la de serveis i la de capital.
En aquest sentit, ha fet saber que la llibertat de mercaderies no canviarà significament amb el qual ja està establert, i que el problema el tindrem “pel fet de no poder desfer el pacte, però que tampoc serà perjudicial en haver-hi al país més de 40.000 ciutadans europeus“. Pel que fa a la llibertat de serveis, Rodríguez Miñana ha estipulat que no només implicaria a la seva entrada sinó també a la seva exportació. Respecte a la llibertat dels treballadors, el certificador creu que es mantindrien unes quotes les quals “no tenim, però que estan acordades” i que comptarien amb una vida finita fins al 2036. Un aspecte que destaca que “faria incrementar, any rere any, el nombre de residents comunitaris”, amb el punt negatiu que només en casos extraordinaris se’ls podria exigir els seus antecedents penals.
Pel que fa a la inversió estrangera, Miñana ha advertit que molts inversors que han arribat a Andorra buscant un entorn estable i allunyat de les normes comunitàries podrien veure les seves expectatives frustrades. “Molts inversors em comenten que amb aquest acord es poden trobar en una situació que precisament volien evitar. És la cirereta del pastís per acabar amb la inversió estrangera”, ha declarat. A més, ha posat èmfasi en la precarietat laboral existent al país, assenyalant que el sistema andorrà es basa en “mà d’obra barata, mal pagada, i l’Acord no sembla que millori aquesta realitat, sinó que la podria agreujar”. En aquest sentit, ha comparat el model econòmic d’Andorra amb el suís, explicant que “Suïssa paga molt bé per atraure talent qualificat, mentre que nosaltres ens mantenim en sectors com el turisme, que requereixen mà d’obra menys qualificada”.
Jaume Bartumeu, per la seva banda i en contraposició a aquest pensament, ha reconegut la manca d’informació disponible: “No hi ha prou informació, ni prou explicació de què pot passar si ens girem d’esquena a l’Acord d’associació”, ha pronunciat, fent referència al tancament de les negociacions ara fa un any. Per altra banda, l’excap de Govern ha insistit en la responsabilitat de les institucions per informar clarament i transparentment: “És responsabilitat de tots, però especialment del Govern, explicar els avantatges i sense amagar els inconvenients“. Altrament, ha fet una crida a la ciutadania i els implicats en el text perquè participin activament en el debat, ja que com ve ha apuntat posteriorment a la seva intervenció, les negociacions amb Europa d’Andorra “es va iniciar fa 33 anys per assegurar uns lligams que, ara per ara, són necessaris”.
D’aquesta manera, l’exmandatari ha consolidat, tant davant la premsa com a la seva ponència, la seva postura de suport a l’Acord, argumentant que és imprescindible per modernitzar i diversificar l’economia andorrana. “Aquest acord no és una opció, sinó una necessitat per integrar el país en un marc europeu que garanteixi estabilitat i desenvolupament econòmic“, ha assenyalat, tot destacant que el treball de successius governs durant més de 30 anys ha estat orientat cap a aquest objectiu. També ha reconegut que el text “podria haver estat millor formulat, ja que conté certes mancances i deficiències, però que no defensar o intentar buscar un altre model del presentat ja no tindria cap mena de sentit“.
Resulta convenient assabentar que durant el transcurs del debat, també s’ha mencionat l’impacte social i polític que l’Acord podria tenir a Andorra. Bartumeu ha apuntat que, si bé els avantatges són significatius, cal abordar els inconvenients amb mesures compensatòries i una planificació adequada. “Hem de ser capaços d’explicar amb claredat què pot aportar l’Acord, però també ser honestos sobre els sacrificis que pot implicar”, ha deslligat.
Un aspecte que ha volgut corroborar l’excap de Govern al seu discurs afirmant que si es negocia amb la UE “ens hem d’atansar a unes regles del joc que determina la Comissió Europea”, i el qual li ha permès dilucidar que si es renegociés el text, “ens passaria com en 2015 quan es va canviar el sistema monetari i no va acabar de convèncer a algunes entitats bancàries”. Finalment, Bartumeu també s’ha recordat de les paraules de l’exministre d’Afers Exteriors, Juli Minoves, ratificant que “som un país feble i si es va fora del país s’ha de cercar aliats, i els nostres són Espanya i França”.