Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Martí, quatre anys més

El cap de llista de DA rep un total de 15 vots demòcrates i renova la seva condició

Eren les 21:57 del vespre quan Toni Martí va rebre els aplaudiments i la felicitació de l’hemicicle. L’ampli suport del seu grup parlamentari, 15 vots, va resultar incontestable davant les 5 abstencions (els consellers del PS i d’SDP) i els 8 vots dels consellers liberals que va recollir Josep Pintat, el candidat de Ld’A. 
Les intervencions del debat d’investidura es van centrar, principalment, en la gravetat de la crisi de BPA i les hipotètiques conseqüències, la necessitat de disposar d’un full de ruta per resoldre la situació de l’entitat bancària i l’oferiment d’un govern d’unitat a la tardor. Toni Martí, durant la seva intervenció, va negar amb contundència que el Govern conegués les intencions del FinCEN abans de les eleccions generals, i va deixar clar que «si ho hagués sabut, no hauria fet una campanya tan intensa». 
 
Estira i arronsa/ El reescollit cap de Govern va mantenir una interessant batalla dialèctica amb el conseller de PS, Pere López, qui va assenyalar directament Martí en la seva intervenció: «Tenim el dret de discrepar de la seva gestió i el pla d’acció del Govern en el tema BPA no està a l’alçada que demana la situació». López va afegir que «no estan gestionant bé la crisi» i que era el «resultat del tipus de política de Martí: impulsiva i caòtica» També va assegurar que la resposta de l’Executiu era «decebedora» pel fet que els crèdits per a les empreses perjudicades per l’afer de la Banca Privada tinguin un cost. A més, va afirmar que tot plegat és «una crisi provocada per la política desendreçada de DA». Martí no es va mossegar la llengua i va acusar al representant de PS de «haver obert massa aviat el ventilador. Se’ns acusa eternament de ser el govern de la banca i  poques lliçons puc rebre del senyor López»
 
Intervencions/ Víctor Naudi, president de SDP, va ser l’encarregat d’iniciar les rèpliques. Naudi va assegurar que el Govern coneixia el cas BPA «setmanes abans de les eleccions» i abans que el FinCEN fes pública la nota el 10 de març, i va afegir que Martí «ja es movia els dies 5 i 6 de març per Madrid i París parlant de la qüestió». A més, Naudi va defensar que els interessos del país eren «la negociació d’acord d’associació amb la Unió Europea, el redreçament econòmic, la defensa de l’estat del benestar i l’equilibri institucional».
Per la seva part, el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, va preveure durant la seva intervenció «una legislatura constructiva i fonamentada en el diàleg, la confrontació d’idees i la legítima discrepància i possibilitat d’acords». En el tema BPA, Baró va reconèixer que hi ha necessitat de modernitzar la legislació que regula el sistema financer, va recordar que dijous es farà el primer pas en aquest sentit i va trobar «distorsionat» l’argument de PS i de Liberals de no tenir un full de ruta clar i concret. 
La representació Liberal, en la veu de Jordi Gallardo, president suplent del grup, va focalitzar la seva intervenció en demanar «centrar els esforços a solucionar la crisi de BPA i a deixar reposar les presses per anar a Europa. És qüestió de tempo». A més, va disparar assegurant que el cap de Govern es trobava «en una cruïlla de camins i havia perdut la brúixola». Gallardo va rematar la seva intervenció deixant clar que Martí «no vol un govern d’unitat sinó una armilla salvavides»
 
Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu