Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Martí: «No firmarem un acord amb la UE si no controlem el flux migratori»

El Govern assegura que l’entrada al mercat interior europeu depèn de què el sistema de quotes es respecti

«No firmem un acord amb la UE si no controlem el flux migratori», així de taxatiu va ser el cap de Govern, Toni Martí, ahir a l’hora de deixar clara la línia vermella de la negociació amb Europa pel que fa a la lliure circulació de persones que, segons l’Executiu, es començarà a negociar a partir del gener a Brussel·les. 

Aquesta declaració d’intencions va arribar després que el conseller d’UL+ILM, Carles Naudi, interpel·lés al Govern sobre les possibilitats que té Andorra d’aconseguir que el sistema de quotes migratòries per a estrangers sigui similar al de Liechtenstein, país que tot i pertànyer a l’Espai Econòmic Europeu (EEE), segueix regulant el flux migratori. «A dia d’avui, és difícil que jo li garanteixi que això serà així», havia alertat la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, abans de la intervenció del cap de Govern. 

Ubach va seguir mantenint el posicionament de l’Executiu repetit en els últims mesos: «El segon capítol que fa referència a la lliure circulació de persones encara no s’ha començat a negociar, només hem fet pedagogia de la realitat andorrana». «Es preveu que la negociació comenci el 2019 amb sis sessions programades», va indicar Ubach. En aquest sentit, Carles Naudi va lamentar que hagin d’enfrontar les negociacions sense una opinió clara sobre el que vol defensar a Andorra «o almenys no ens la diuen a nosaltres». «Andorra no ha començat a negociar res i la senyora ministra té la missió de no hipotecar el país», va respondre Martí. Els retrets sobre la falta de transparència en el procés de negociació van tornar a sorgir ahir al Consell General i Naudi va lamentar que només puguin tenir detalls en les sessions de control i en la Comissió d’Exteriors. Ubach va argumentar que «per respecte» a San Marino i Mònaco no estaria bé mostrar la documentació de la negociació públicament. 

parapúbliques 

Una altra dels dubtes que l’oposició va intentar resoldre ahir sense gaire èxit a l’hemicicle va ser com afectarà l’acord a Andorra Telecom i FEDA, donat que la UE garanteix el principi de competència i no estaria d’acord, a priori, amb aquest monopoli. Un cop més, la ministra va insistir que Andorra defensarà les seves especificitats i va assegurar que no es pot donar res per tancat. 

transposició de normativa 

El conseller d’UL+ILM també va tornar a obrir el debat sobre el mecanisme de transposició de més de 13.000 directives. Com a novetat, Ubach va informar que, segons els càlculs, el país necessitarà 10 anys per incorporar el marc legislatiu europeu però no va poder especificar els costos del procés perquè encara està per definís si es tradueixen totes al català o si es pot modificar la llei per acceptar el francès i l’espanyol com a llengües de treball. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu