Hi ha «menys perills que es puguin perdre els privilegis sobre el tabac amb l’Acord d’Associació que quedant-se ancorats a l’Acord Duaner», va manifestar ahir el cap de Govern, Toni Martí, en una entrevista al programa La Rèplica d’Andorra Televisió en què es va referir a les negociacions amb Europa. Martí va deixar clar que pretendre fer creure que el debat és sobre un sol producte «és enganyar la gent». Del que es tracta, en definitiva, tal com va remarcar, és de «modernitzar» l’Acord Duaner.
El màxim responsable de l’Executiu va voler llençar «un missatge de tranquil·litat» i va reconèixer que potser cal més «pedagogia» sobre l’Acord d’Associació però també va lamentar que hi hagi qui sembla no voler avançar. «Res s’ha fet de bo a Andorra amb el proteccionisme», va dir, remarcant que en aquestes negociacions amb Europa es tracta de «conservar el bo i millor» del país però mirant «endavant», és a dir, conservant els pilars fonamentals de l’economia del país però alhora apostar per la diversificació i, per això cal «un label europeu». «Sento gent que em diu que ho pari tot però l’alternativa quina és?», es preguntava el cap de Govern especialment referint-se al fet que després del brexit sorgissin veus, entre les quals dels Liberals, demanant que s’aturessin les negociacions.
Així, Toni Martí va manifestar que tot i que «es té la sensibilitat pel tabac», també cal tenir en compte altres sectors com són la banca, el sector comercial o el fet que els estudiants puguin trobar oportunitats fora del país.
«Satisfet» amb la gestió de BPA / En l’entrevista, en la qual va dedicar bona part a les negociacions amb Europa, el líder taronja també va ser qüestionat sobre la crisi de BPA. En aquest sentit, Martí va afirmar que està «satisfet» per la situació actual després de la gestió de l’afer, tot i que va admetre que li agradaria que els clients tinguessin desbloquejada tota la renda variable. No obstant això, va insistir en què s’ha aconseguit que el sistema financer no es veiés perjudicat per aquest cas i que els clients recuperessin els diners i que es perdessin el mínim de llocs de treball possible.
Martí va posar de relleu que al voltant d’aquest assumpte hi ha hagut «molt soroll i desgast» i va lamentar que hi hagi hagut qui ha aprofitat per fer política. Així, va remarcar que s’han fet «baralles estèrils» i que el que cal és que la Justícia faci ara la seva feina afegint que el Govern «no participarà en aquesta crispació».
De cara a l’any vinent, Martí va indicar que un dels reptes seran les competències i transferències. L’objectiu és que al «començament» de la propera sessió parlamentària es pugui ja entrar un text sobre competències i transferències «consensuat» amb els cònsols i amb el «vistiplau» dels consellers. També va aprofitar per agrair «l’esperit» dels cònsols que han acceptat la congelació de les transferències des de fa tres anys i també pel 2017, i espera que aquesta actitud es vegi reflectida també en la votació de la llei que es proposarà. El líder de l’Executiu també va recordar que altres reptes de cara al 2017 és la reforma de la Funció Pública i la sanitària.