Un total de 5.671 ciutadans, dels 27.823 que tenen dret a fer-ho, van efectuar en les dues darreres setmanes el seu vot a la Batllia a través de la fórmula del dipòsit judicial, tal com va informar ahir el responsable del vot judicial, Jaume Freixas. Aquesta xifra representa l’opció escollida pel 20,38% dels electors, quasi un 2% menys respecte als comicis comunals del 2015.
Segons va explicar Freixas en declaracions a aquest rotatiu, «l’afluència de gent ha estat superior a la segona setmana» tot i que «no hi ha hagut cues superiors als cinc minuts». A més, el responsable del vot judicial també va subratllar que «a les comunals sempre hi ha menys gent que a les generals». En aquest sentit, cal recordar que a les eleccions generals del passat mes d’abril va haver-hi 7.141 votants que van passar per la Batllia (el 26,2% dels electors), una xifra rècord.
Les xifres per parròquies/ Pel que fa a les xifres desglossades per parròquies, cal destacar que a Ordino un total de 467 electors van votar en seu judicial, el que representa el 26,08% de la parròquia, sis punts per sobre de la mitjana nacional. Així doncs, a falta de confirmar aquesta tendència a l’alça de participació durant la jornada d’avui, semblaria ser que les quatre candidatures ordinenques haurien mobilitzat la segona parròquia més petita en població.
Seguit d’Ordino hi figura, en termes percentuals, Sant Julià de Lòria. A la parròquia d’entrada per Espanya un total de 902 electors van emetre el seu vot a la Batllia, el que suposa un 21,86% del cens electoral. La tercera posició l’ocupa Andorra la Vella amb un total de 1.765 vots emesos que representen el 21,41%; Encamp va tenir un total de 788 vots, emesos que representen el 19,7%; Escaldes-Engordany va tenir un total de 1.060 vots emesos que representen el 19,31%; Canillo un total de 201 vots emesos que representen el 19,12%; i finalment La Massana, on només s’hi presenta una candidatura que haurà de batre l’abstenció, 488 vots emesos que representen el 15,61% del cens electoral.
Com estava previst, les urnes es van tancar ahir a les 14.00 hores després que s’obrís el període el passat 2 de desembre. Al respecte de la fórmula del vot judicial, Freixas va assegurar que «per part de la justícia agrairíem molt que es busqués una solució alternativa». En aquest sentit, es va mostrar partidari de la implementació del vot electrònic tenint en compte que «ens trobem excedits de feina» i enguany han hagut de mobilitzar un total de 18 persones».