Ahir al Consell de Ministres es va comunicar que les dades del consum de FEDA indiquen que al país hi ha 1.720 pisos que han tingut un consum elèctric zero en el darrer any, amb la qual cosa es dedueix que es tracta d’habitatges que estan buits. A aquesta dada caldrà afegir-hi les que facilitin les mútues elèctriques, però la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, va destacar que «no s’arribarà als 3.000 pisos buits». Amb aquestes xifres a la mà, Marsol va comentar que s’està «treballant per motivar als propietaris a posar els pisos a lloguer». La ministra va afegir que de manera paral·lela el seu ministeri està elaborant una nova llei de mesures urgents que segurament fixarà canvis progressius i quirúrgics quant a la manera de congelació dels lloguers. «Intueixo, o millor dit, estimo que la mesura de la descongelació afectarà menys del 25% dels lloguers», va destacar Marsol, posant en relleu que a mitjans de setembre volen tenir aquest text enllestit de tal manera que pugui rebre llum verda per part del Consell General abans de finals d’any.
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge va manifestar que amb aquestes dades dels pisos buits a la mà es té el detall de la ubicació i el que se sap és que no han tingut consum. Va admetre que amb això ja hi ha «molta informació per arribar a aquests propietaris i aconseguir que puguin posar els seus pisos al mercat». També va destacar que altres dades de FEDA posen en relleu que la xifra, si se sumen els que han tingut un consum «molt petit», arribaria als 2.000. Amb la qual cosa, si s’afegeix els indicadors de les mútues, Marsol confia que la xifra total estigui al voltant dels 3.000. Sobre l’impost que grava aquests pisos buits, va recalcar que també s’esperen canvis legislatius en aquest sentit.
La titular d’Habitatge va explicar que el Govern ja té les escriptures de l’adquisició de tres immobles que es destinaran a lloguer a preu assequible i va remarcar que en el marc de l’acord amb els arquitectes ja estan encomanats alguns projectes i cap al mes d’octubre ja es podrien materialitzar els primers concursos per a la rehabilitació d’aquests edificis que l’Executiu ha comprat. En aquest sentit, va ressaltar que aquest projecte «avança positivament» i va recordar que de manera paral·lela ja han mantingut dues trobades amb els propietaris de béns immobles per incentivar que posin pisos al mercat i aquests puguin tenir un preu regulat. Marsol va esmentar que una de les mesures que ja es van impulsar és que si el preu de l’habitatge al mercat era de vuit euros el metre quadrat es podia gaudir d’un descompte del 5% en l’IRPF i ara cal acabar de mirar si s’ha d’anar en aquesta línia.
I és que la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge va defensar que la feina que s’està duent a terme en diferents àmbits per solucionar la problemàtica de l’habitatge, però també va voler recordar que els salaris mitjà i medià han augmentat en el darrer any (un 4% i un 6,3% respectivament) i que això afegit a què la inflació estigui baixant juntament amb les mesures per millorar el poder adquisitiu de les famílies ha de fer que «tot funcioni millor i que es retorni a la normalitat» i que, per tant, certes mesures es puguin anar aixecant.
Finalment, qüestionada sobre un els projecte dels avals a les hipoteques, Marsol va manifestar que «hi creuen malgrat que no ha acabat de funcionar». Així, va concretar que hi ha hagut tres sol·licituds i se n’ha aprovat una. «Hem de trobar la manera que els ciutadans puguin tenir el primer habitatge de propietat», va ressaltar la titular de la cartera, que va afegir que es treballa per tal de trobar la fórmula per facilitar-ho. Així, va reconèixer que «per diferents qüestions aquesta ajuda no acaba de funcionar i es faran modificacions perquè funcioni».