El Periòdic d'Andorra

La violència de gènere es castigarà amb dos anys de presó

La majoria afegirà una disposicio final per incloure un nou article alCodi Penal

Els grups parlamentaris que conformen la majoria (Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos) reiteren el seu compromís ferm en la lluita contra qualsevol tipus de violència per raó d’orientació sexual, sexe o gènere. En aquesta direcció, aquest divendres van presentar un conjunt d’esmenes al Projecte de llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre homes i dones per tal que la violència de gènere sigui considerada delicte al Codi Penal, segons van fer públic en un comunicat.
Concretament, la coalició governamental proposa afegir una disposició final a la llei per incloure un nou article al Codi Penal, el 114 bis, que castigarà amb penes de presó de fins a dos anys la violència de gènere encara que no s’arribi a causar cap lesió, sense perjudici de les penes que corresponguin pel resultat lesiu si se n’ha causat.
L’esmentat article considera violència de gènere qualsevol tipus de violència física, psicològica o simbòlica exercida contra qualsevol persona per la seva orientació sexual, sexe o gènere, de manera que no quedi només limitada a les dones. Aquest avenç suposa alinear-se de manera definitiva amb la definició de violència contra les dones de les Nacions Unides i un pas endavant per situar la legislació andorrana entre les més modernes en aquest àmbit.
Les esmenes, consensuades amb la Secretaria d’Estat d’Igualtat, també responen a les demandes de les associacions de dones i feministes del país, així com de col·lectius LGTBIQ+, que reclamaven que si està reconeguda l’existència de la violència de gènere (recollida a la Llei 13/2019 per la igualtat de tracte i la no-discriminació) havia de ser inclosa al Codi Penal. 
La llei d’igualtat, composta d’un total de 71 articles, fixa, entre altres aspectes, l’establiment d’un registre sobre la bretxa salarial a les empreses, la redacció de protocols d’abordatge i prevenció de l’assetjament, la creació de plans d’igualtat i aposta per vetllar per una representació equilibrada de dones i homes, fer més pedagogia social de la matèria, l’establiment de la figura de l’agent d’igualtat, i la creació de l’Institut Andorrà de les Dones. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu