Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

La llei de donació d’òrgans s’equipara a les de l’entorn

Pràcticament la unanimitat de l’hemicicle vota a favor de la nova norma

La primera llei del país que regularà la donació d’òrgans, cèl·lules, teixits i sang, més enllà dels convenis amb diferents països que operaven fins ara, va ser aprovada ahir per pràcticament la unanimitat de l’hemicicle. El text és molt similar al d’altres països de l’entorn i, de fet, recull aspectes de directives europees que Andorra hauria d’acabar incorporant si tira endavant l’acord d’associació. L’únic petit escull que va provocar el vot desfavorable d’SDP va ser l’article 11, que regula que totes les persones són donants de facto si no manifesten el contrari en vida o si la seva família no s’hi oposa en el moment de la mort, independentment que el difunt no s’hagués expressat clarament en aquest sentit. 

Naudi entén que aquesta operativa crea «un greuge vers l’individu que és tractat com un objecte i sotmès a les decisions de la resta». A banda, el conseller també va defensar que en el moment de xoc de la mort, els familiars poden no reaccionar a temps per evitar la donació o que aquesta presenta conflictes morals amb algunes religions. No obstant això, Naudi es va sumar a la resta de consellers a l’hora d’enumerar altres bondats de la nova llei. Entre aquests, a banda del foment a la donació d’òrgans de difunts, també hi ha una major cobertura de la CASS en les despeses ocasionades per la donació en viu, encara que el PS va apuntar que podria haver estat una mesura «més ambiciosa» i cobrir també les despeses de desplaçament. 

Tots els grups i el ministre de Salut, Carles Alvarez, van celebrar el marc legislatiu «per regular els drets i deures, marcar els organismes competents i obrir la porta a teràpies avançades». 

sector biomèdic/ En aquest sentit, tant el Govern com els consellers es van mostrar optimistes respecte de l’impuls a la inversió estrangera del sector mèdic que pot atreure la llei, que obre la porta a desenvolupar «medicaments avançats» com teràpies gèniques a partir de cèl·lules que poden ser emprats en malalties de difícil curació. 
 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu