Unes 250 persones es van aplegar al passadís del Super U per reclamar drets socials, laborals i mediambientals. La d’ahir va ser la tercera mobilització d’aquest tipus que es fa al país en un any, i les demandes no han canviat gaire. Els manifestants van reiterar la seva preocupació pels salaris i van demanar que siguin justos, dignes i sense desigualtats, bretxes o sostres de vidre; també van reclamar pensions de jubilació i de viduïtat que permetin afrontar el cost de la vida dignament i van exigir polítiques eficients per tal d’assegurar el dret a l’habitatge. Així mateix, es va reclamar més inversió en la sanitat i l’educació i van requerir polítiques i mesures urgents i contundents per revertir la situació de crisi climàtica.
Els treballadors del Punt de Trobada i els joves de Fridays for Future assisteixen a l’acte
La d’ahir va ser la mobilització amb menys quòrum de les que s’han fet fins ara, i més tenint en compte que les previsions eren de 2.000 persones. En aquest sentit, el president de l’USdA, Gabriel Ubach, va apuntar que el mal temps, el trànsit, el fet de ser divendres i els horaris dels treballadors van jugar en contra. Respecte a les reclamacions, va assegurar que «estem davant d’una emergència social i la classe política no s’adona de les dificultats dels treballadors. Estem cansats de reivindicar el mateix, calen polítiques socials». Quant a la llei de mesures urgents que es va aprovar dijous, va subratllar que «per nosaltres és un pedaç, nosaltres volem solucions definitives. Durant la campanya tothom s’omple la boca dels temes socials i que el centre és la gent, que deixin de parlar i actuïn d’una vegada per totes».
Justícia climàtica
Per la seva banda, Mateu Bracque, portaveu de Fridays for Future, va apuntar «hem vingut per reclamar justícia climàtica». Pel que fa als debats sobre la construcció de l’heliport i l’aeroport durant la presència d’Andorra a la COP 25 va indicar que «hem tingut una molt bona rebuda per part del Govern i hem fet una proposta de llei contra el canvi climàtic però d’altra banda ens trobem amb aquests tipus d’incongruències. El canvi climàtic és important i hem d’actuar, no podem destrossar les muntanyes. Hi ha d’haver coherència».
Punt de Trobada
Ubach: «La llei de mesures urgents és un pedaç, nosaltres volem solucions definitives. Deixin de parlar i actuin»
Les entitats organitzadores de la concentració van voler donar un suport especial als treballadors del Punt de Trobada i d’Assegurances Generals, que es troben en una situació delicada. De fet, la majoria dels manifestants eren treballadors del centre comercial. Marta Llanas, portaveu dels treballadors, va exposar que «estem lluitant pels nostres drets i pels de les nostres famílies. Ens han donat la pitjor de les notícies a 10 dies de Nadal i les famílies estem destrossades. Tenim per endavant un futur molt incert i sense garanties». «Considerem que Govern s’ha de mullar i millorar la llei de relacions laborals perquè els treballadors no es trobin al carrer quan canviï de mans una empresa», afirmava. També va assegurar que «anirem fins on calgui amb els nostres contractes, la nostra antiguitat i els sous. Volem que tot continuï com fins ara perquè això és una guerra entre empreses».
Suport a Stop Violències
En el manifest també es van rebutjar «les amenaces contra les nostres companyes d’Stop Violències per haver defensat el dret de les dones a decidir, i obrir el debat censurat de l’avortament per poder fer-lo al nostre país». I es va reiterar, a les portes d’uns comicis comunals, la demanda que els residents hi puguin votar, que es pugui tenir la doble nacionalitat i que es rebaixi el requisit de 20 a 10 anys per poder obtenir la nacionalitat.
Des del PS, Susana Vela, va destacar que «sempre ens hem adherit a les mobilitzacions que han fet des dels sindicats perquè la nostra raó de fer és la defensa de les persones, dels treballadors, i de les seves condicions de vida». Quant a la zona enjardinada que s’acabava de construir a la CG1 que el Govern va desmuntar ahir van expressar que «Torres ens té acostumats al malbaratament dels recursos, a primer fer i després pensar. I això correspon a la manera de fer dels comuns d’Encamp o d’Andorra la Vella. És preocupant que Torres segueixi sent ministre i tingui la confiança del cap de Govern».