No hi ha acord pel pacte d’Estat per a la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la CASS. Els consellers no van arribar a cap acord, en reunions paral·leles al ple.
En la presentació del debat de la proposta del pacte d’Estat, el conseller general de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, va exposar que «l’acord ens ha de portar a conclusions que no són plat de bon gust, però és la nostra responsabilitat», mentre que el liberal Ferran Costa va reiterar que «és el moment de posar fil a l’agulla: cal revertir la situació i fer el sistema de pensions sostenible». Tal com va exposar el conseller demòcrata Carles Enseñat, la proposta considerava la posada en marxa d’una comissió especial d’estudi, on compareguessin «els tècnics i especialistes que les forces considerin», fins al dia 15 de juliol. I, una vegada es tinguessin les conclusions, poder debatre al Consell General a partir de la informació recollida, amb l’esperança que aquesta llei «sorgeixi de l’entesa de totes les forces».
Però hi va haver un aspecte, modificat via esmena, que no va convèncer de cap forma al grup socialdemòcrata: l’aprovació del text per majoria simple dins de la Comissió Legislativa de Finances. En aquest sentit, Pere López va preguntar «a què correspon aquest canvi tan radical i d’esquena a l’oposició?», en relació amb la forma que, al seu entendre, havia passat d’un gran pacte d’estat a un acord simple a la comissió, i que a més, s’havia fet també «d’esquena a la societat». Així mateix, també va criticar que, mentre que els actors socials i entitats representatives no coneixien aquesta voluntat, sí que s’havia informar al respecte al Fons Monetari Internacional (FMI). «L’FMI ja és aquí i ha arribat exigint canvis». I, en resposta a aquesta afirmació, el ministre de Finances, Eric Jover, va assegurar que «hi ha hagut treballs previs i després també es buscarà el contacte amb la societat civil», i va afegir que «em sembla curiós que faci referència una vegada més a l’FMI, i novament, sigui per faltar a la veritat».
Pel que fa als altres grups de l’oposició, la consellera no adscrita Carine Montaner va refermar que votava a favor, amb la demanda «de no dilatar més el treball», mentre que per Terceravia, Josep Pintat va reclamar que «deixin d’espantar la ciutadania», recordant que «dos estudis han errat, i això és positiu». «La població no mereix estar constantment estressada de dir-los que no cobraran les pensions», va sentenciar Pintat.
Un debat que, en qualsevol cas, va quedar estèril, ja que finalment, es va decidir suspendre la sessió –gairebé al tomb de la mitjanit–, per emplaçar el debat a la pròxima setmana, a la sessió del dia 20 de maig.