La jornada electoral del 14 de febrer va cloure amb la victòria per nombre de vots al Partit dels Socialistes (PSC), amb l’exministre espanyol de Salut al capdavant, Salvador Illa, amb 33 escons, si bé la clau per governar la Generalitat va anar a parar a mans de Pere Aragonès, d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que també va sumar 33 diputats. Aquest resultat no es va plasmar a la comarca veïna de l’Alt Urgell, on el vencedor va ser Junts per Catalunya, amb un 28,89% dels vots –2.290 en total–. No obstant això, a la capital, la Seu d’Urgell, la llista guanyadora va ser la d’ERC, amb 1.140 vots favorables –el 26,29%–.
Entrant al detall de les xifres, a la població veïna, la segona força política va ser JxCat –24,44% i 1.060 vots–, seguit del PSC –19,46% i 844 vots–. La quarta força va ser la Candidatura d’Unitat Popular-Un nou cicle per guanyar (CUP-G), amb un 8,6% dels vots –373–, mentre que En Comú Podem (ECP) va rebre 209 vots –4,82%–. I, en ordre descendent per xifra de vots i per sobre el llindar del centenar, s’hi van trobar Vox, Ciutadans (Cs), el Partit Popular (PP) i el Partit Demòcrata de Catalunya (PDeCAT).
D’altra banda, tal com s’ha esmentat, la victòria comarcal va ser per JxCat, seguit d’ERC –27,49% i 2.179 vots–, i el PSC –15,77% i 1.250 vots–. La CUP-G va assolir el quart lloc amb 688 vots –8,68%–, i el PDeCAT va sumar 315 vots –3,97%. Per últim, de més a menys vots fins al llindar dels 200, s’hi van situar: ECP, Vox, PP i Cs.
Així mateix, observant el resultat a escala de la demarcació de Lleida, els 15 diputats a repartir van quedar repartits de la següent forma: cinc per JxCat, cinc per ERC, tres pel PSC, un per la CUP-G i un per Vox. Entre aquests, el territori que comprèn l’Alt Pirineu i l’Aran estarà representat al Parlament amb quatre diputats: Jordi Fàbrega, número tres de JxCat i alcalde de la Seu; Antoni Flores, quart a la llista d’ERC i tinent d’alcalde de Tremp; Òscar Ordeig, cap de llista del PSC i cap de l’oposició a la Seu; i Sílvia Romero, número tres de la llista socialista i cap de l’oposició de Tremp.
Cau la participació
En relació amb les persones que van respondre a la crida a les urnes, el conjunt de l’Alt Urgell va registrar una notablereducció de 23,89 punts de participació, passant del 77,51% registrat a les eleccions del 21 de desembre de 2017 al 53,62% d’enguany. Aquest descens va ser encara superior a escala local, ja que a la Seu d’Urgell es va assolir només el 50,03% de participació respecte del 78,85% dels darrers comicis, és a dir, 25,82 punts menys.
Encara observant el resultat del 21D del 2017, es pot observar com es repeteixen les dues primeres posicions: aleshores, JxCat –participada per JxCat i PDeCAT– va guanyar i el segon lloc va ser per ERC, tant a la comarca com al poble. En canvi, el tercer lloc va ser per Cs, que ha quedat relegat a la novena posició comarcal i setena local.
La felicitació d’Espot
Per la seva banda, el cap de Govern, Xavier Espot, va voler «felicitar i donar l’enhorabona al partit que ha guanyat les eleccions» a Catalunya, és a dir el PSC, i també als altres partits «que han tret molts bons resultats», durant unes declaracions emmarcades en la calçotada celebrada ahir a Escaldes-Engordany i recollides per l’ANA.
En aquest sentit, Espot es va mostrar convençut que «sigui qui sigui el president o el govern de la Generalitat» que s’acabi conformant, «la relació de bon veïnatge, de bona col·laboració, de bona entesa, diàleg i comunicació constant» que hi ha hagut amb la Generalitat, i especialment en aquests moments de crisi provocada per la pandèmia, «prosseguiran».
A més, el cap de Govern també va reconèixer que, si bé tota contesa electoral motiva l’atenció de l’Executiu, pel fet de ser un territori veí, els va interessar de manera especial Per això, va manifestar que van seguir els resultats de la jornada electoral a Catalunya «amb atenció».