Search
Close this search box.
Joan Jiménez

Falten 14 annexos per tancar l’acord d’associació amb la UE

Cinc apartats ja estan negociats i altres sis estan a punt de cloure’s

En la roda de premsa posterior a la reunió del pacte d’Estat per a l’acord d’associació amb la Unió Europea que va tenir lloc ahir, Landry Riba i Xavier Espot van esmentar quin és l’estat actual de les negociacions sobre el tractat internacional amb l’organisme europeu. Els dos mandataris van confirmar que, dels 25 annexos que és té previst acordar, 24 si s’exclou als serveis financers del que encara no es disposa d’una proposta de normes europees per a analitzar, s’han pogut tancar de forma provisional cinc apartats, i altres sis annexos estarien a manca d’una ronda de negociació més per a poder fixar-se de forma momentània. En total, faltarien 14 annexos per a conformar un primer projecte d’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea. El secretari d’Estat Riba va estipular que les qüestions «més sensibles», com la lliure circulació de treballadors, la llibertat d’establiment, les telecomunicacions o els serveis financers, estarien lligades a diferents annexos que es negociaran en la propera ronda de negociacions.

Xavier Espot: «San Marino ja té gairebé tancat l’aspecte bilateral… Mònaco ja té més annexos tancats dels que té Andorra»

El país, en comparació amb els altres dos estats implicats en aquest tipus de negociacions amb l’organisme europeu, San Marino i Mònaco, seria l’estat amb qui la Unió Europea ha de negociar més àmbits, ja que els altres dos països anirien més avançats en les negociacions amb la UE. El cap de Govern explicava que «San Marino, llevat dels dos annexos que a nosaltres encara no se’ns han traslladat en matèria de serveis financers i lliure circulació de capitals, ja té gairebé tancada la negociació, com a mínim, en l’aspecte bilateral». Pel costat del Principat monegasc, Espot va esmentar que «Mònaco ja té tancats més annexos dels que té tancats Andorra». Tot i això, el cap de Govern va especificar que «tampoc ens hem de deixar condicionar pels altres països que estan negociant», ja que s’ha de tenir en compte a les persones d’Andorra que consideren que les negociacions podrien anar massa ràpid.

Tot i així, el cap de Govern i el secretari d’Estat van voler recalcar la «finestra d’oportunitat amb la qual es troba Andorra actualment en les negociacions amb la UE. L’escenari de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, la figura del vicepresident Sefcovic i la possibilitat que, arran del resultat de les eleccions europees del 2024, la priorització de la Comissió Europea sobre el projecte canvi, són un conjunt d’oportunitats que des de l’Executiu es volen aprofitar per a poder tancar un projecte d’acord a finals d’aquest mateix any. Tot i així, Espot va recalcar que no estan disposats a prioritzar la velocitat amb la qual es tanquen els annexos amb la satisfacció andorrana pel contingut final d’aquests.

Landry Riba: «L’equip negociador de la UE s’ha duplicat… ara es pot imprimir un ritme diferent (a la negociació dels annexos)»

Landry Riba va explicar també que aquesta configuració de factors d’oportunitat de caràcter polític i també tècnic han produït que «l’equip negociador de la Unió Europea, en els darrers mesos, s’ha duplicat en la seva capacitat de recursos humans i, per tant, això provoca que qüestions que a l’inici de la negociació fa vuit anys, o a la meitat d’aquestes fa cinc anys, s’haguessin dilatat amb discussions molt llargues. Ara, se’ls pot imprimir un ritme diferent que no treu en cap moment la seva importància ni fer que Andorra hagi de córrer més o menys, però sí que s’ha dibuixat una configuració que fa que puguem assolir millors acords» en comparació amb altres etapes de negociació de l’acord d’associació. Per aquests motius, tant Riba com Espot van destacar que des de l’equip negociador s’estan duent a terme esforços per a prosseguir amb un ritme àgil sense sacrificar la qualitat dels annexos per a Andorra i es manté la voluntat de seguir en aquesta línia. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu