Amb més de mig mandat ja completat, l’equip de govern del Comú d’Encamp, liderat per la cònsol major, Laura Mas, ha posat fil a l’agulla per mirar de fer realitat totes les iniciatives pensades en el programa electoral. Un seguit de projectes i accions per tal de consolidar el creixement d’habitants dels darrers anys i oferir als seus veïns la millor versió de la parròquia.
–Quina valoració fa de la primera meitat del mandat?
–Va ser un principi de mandat molt dur per la gestió de la pandèmia. I després, una vegada vam deixar d’estar confinats a casa i es van anar alleugerint les mesures, el Comú d’Encamp va començar a treballar amb els projectes que teníem pensats per aquest mandat. La cosa és que s’ha dilatat tot un any i mig, per tant, ara hem de forçar moltíssim la màquina perquè el que no hem pogut fer en aquest temps se’ns ha acumulat pel 2022 i el 2023.
–Quins projectes del programa electoral han pres forma?
–Un dels punts més importants del programa és el nou parc a la vila d’Encamp, i es comença a executar a principis de març. Al Pas de la Casa, vam dur a terme l’embelliment del carrer Sant Jordi l’any passat i enguany farem la segona fase a partir de l’abril. I també a l’abril i a la mateixa població, començarem les obres del nou parc, un punt que al final del mandat anterior ens vam plantejar i era una execució que havíem de fer tant sí com no aquesta legislatura. D’altra banda, hem pogut realitzar la part de participació ciutadana, i després, hem impulsat un seguit d’accions que tenen a veure amb donar més qualitat als serveis pels ciutadans. El primer exemple seria l’ampliació del Centre Esportiu d’Encamp, que comença al març, a banda de totes les millores que s’hi han estat fent, com per exemple, la inversió de 400.000 euros per la piscina. I en el cas del centre del Pas de la Casa, farem les saunes i una piscina d’aigua freda, justament per a les estades dels esportistes, i hi haurà maquinària nova pel gimnàs.
Finalment, un altre punt molt important que també hem pogut fer efectiu ha estat l’escola bressol del Pas de la Casa, un servei que necessitava unes noves instal·lacions amb urgència. Sé que s’ha dilatat en el temps perquè la climatologia del Pas de la Casa és molt complicada per la construcció, però la veritat és que ara que ho veiem acabat sento que ha valgut la pena perquè fa goig.
–Algun projecte s’ha vist afectat per l’impacte del coronavirus?
–La premissa que ens hem posat és que, de moment, no descartem cap projecte. El que volem és saber quants projectes podem fer realitat aquest any 2022, amb els 11 milions d’euros pressupostats que destinarem a la inversió, i ja l’any que ve decidirem quines propostes podem acabar d’executar, quines podem començar, i quines s’hauran de posposar finalment. És cert que el primer any no vam poder fer inversió perquè estava tot aturat i només vam executar tot el que s’havia iniciat el mandat anterior. Així que ara hem de treballar amb aquestes inversions que hem hagut de concentrar a partir del 2022, i l’objectiu és posar en marxa les obres i projectes que hem pensat, que són molt rellevants per una parròquia de futur.
–La darrera setmana van presentar un programa de carnaval amb poques restriccions, pel fet que la pandèmia sembla remetre. És vostè optimista en aquest sentit?
–Crec que hem de confiar en el que ens diuen els especialistes. Des d’un inici, els epidemiòlegs van dir que la pandèmia duraria uns dos anys i ja estem en aquest punt, a banda que també s’ha vist que la variant òmicron té una simptomatologia més lleu. Per tant, comencem a tenir una pandèmia i un virus que no són tan agressius i jo crec que anirem cada vegada millor. Jo espero i desitjo que aquest 2022 sigui l’últim any que visquem en pandèmia i puguem tornar a la normalitat absoluta, perquè ara li comencem a dir normalitat a tenir poques restriccions, però la normalitat no era això. Jo ho espero amb molt d’optimisme, tot i que el cert és que és molt complicat que jo vegi el got mig buit.
No obstant això, seguim alerta com hem fet sempre i continuem adaptant-nos a la situació cada dia. El carnaval n’és justament un exemple, perquè en un inici vam dissenyar la programació com si fos un carnaval normal, després vam treure la part nocturna per les restriccions a l’oci nocturn, i una vegada s’han aixecat hem tornat a afegir els actes de nit. De fet, el que potser ha portat més desgast durant aquest temps és que l’administració té uns processos lents pels requeriments de la Llei de Contractació Pública, i el que estem fent constantment és adaptar-nos i rectificant cada 15 dies. Ara ja no és amb tanta freqüència, però al principi era realment esgotador.
–Encamp ha estat un dels llocs on més van créixer les transaccions immobiliàries el 2021. Què n’opina? Sent que hi ha més interès per viure a la parròquia?
–Així ens ho diuen tots els projectes que s’estan entrant a la parròquia. Estem molt satisfets perquè estem notant, amb tota la gent que ve a demanar informació als tècnics del comú, que hi ha un interès per venir a residir a la parròquia. Crec que una de les coses importants que fan decidir els inversors a venir a la parròquia és la bonificació de cara als pisos de lloguer de nova construcció, els quals en un any han posat projectes sobre la taula amb més de 200 pisos de lloguer d’obra nova. Nosaltres estem encantats que Encamp creixi i que sigui una parròquia on la gent vulgui venir a residir, perquè justament, un dels objectius per a la vila d’Encamp és fer que sigui un centre de residència de qualitat i de tranquil·litat, i amb totes aquestes iniciatives que estem portant a terme, estem començant a revertir aquella imatge que teníem d’Encamp de ciutat dormitori per ser un lloc de residència de qualitat.
–Fa referència a 200 pisos de lloguer de nova construcció. Sap quan seran una realitat? I a l’espera que això passi, com percep l’estat del mercat de lloguer a la parròquia?
–A Encamp, com a tot el país, hi ha una demanda de pisos de lloguer, tot i que és veritat que no estem en la situació que potser tenen al centre, amb uns lloguers molt més alts. Però estem convençuts que posant a disposició pisos de lloguer de nova construcció també s’alliberaran altres tipologies d’immoble i això farà que els pisos de lloguer d’avui en dia acabin baixant de preu, perquè els nous tindran uns preus bastant assequibles, ja que així ho estem parlant amb els inversors. No volem que siguin pisos de 1.200 euros al mes de lloguer, sinó que parlem de pisos de dues i tres habitacions entre 700 i 900 euros. Així mateix, també esperem que a mesura que aquests pisos d’ara comencin a quedar-se buits, es remodelin perquè també siguin de qualitat tot i no ser d’obra nova.
–En aquest cas, parla d’inversió privada. Des del Comú d’Encamp tenen sobre la taula impulsar algun projecte públic com ho estan fent altres corporacions o el Govern, sigui de construcció o de remodelació?
–Nosaltres, d’edificis per remodelar per destinar-los al lloguer, no en tenim cap, tot i que Encamp va ser la primera parròquia que va fer un projecte així al Pas de la Casa, fa molts anys. Hem apostat per facilitar les inversions dels privats i deixar que aquests facin els pisos de lloguer, i ens està funcionant. Així que en aquests moments no ens plantegem fer altra cosa.
–Un altre dels projectes rellevants és la reforma del Prada de Moles, tot i que ara s’ha demanat una pròrroga. A què es deu?
–No tinc informació per poder-la exposar. Això forma part del procés del plec i no la podem fer pública. L’únic que hem pogut posar de manifest és que, per part de l’única empresa que hi havia, s’ha retirat el plec i ha demanat una pròrroga de dos mesos, i d’acord amb la llei se li ha concedit. No hi ha més per explicar.
–En qualsevol cas, quin és l’objectiu del comú per a aquesta infraestructura?
–Ja n’hem fet referència anteriorment: per a nosaltres, el posicionament esportiu de la parròquia forma part d’una de les estratègies de reactivació i dinamització. El futbol n’és un, però no estem parlant únicament d’un projecte de futbol. El que el plec va deixar molt clar és que havia de ser un projecte que anés més enllà del futbol, amb esdeveniments culturals, musicals i altres. Vam detallar que volíem que doni dinamització a la parròquia més enllà d’un partit cada 15 dies. El que veiem clarament és que quan el comú està fent esdeveniments com l’Spartan, les travesses, o també el futbol quan l’FC Andorra estava aquí, la parròquia estava viva: els restaurants, els supermercats, els hotels, els apartaments turístics… tot estava ple. I aquest és l’objectiu del Comú d’Encamp, invertir perquè l’activitat al Prada de Moles reverteixi en els ciutadans i el teixit empresarial. Estem esperant que, quan hi hagi aquesta obertura d’aquí a dos mesos, tinguem un projecte que realment ens posicioni a futur i faci d’Encamp un punt de dinamització molt important.
–Una altra de les iniciatives tractades recentment és la del bus a la demanda. En quin punt es troba?
–Està en procediment. Ja s’ha fet l’adjudicació del servei amb l’empresa de transport i ara s’està treballant internament amb l’aplicació que farem servir, que és L’Uclic, la mateixa que utilitzen a Canillo. A més, també estarem dins de la plataforma de Mou_T_B de FEDA. I paral·lelament, s’està elaborant la imatge del servei. D’aquesta manera, una vegada ho tinguem tot a punt, el posarem en funcionament. En principi, els terminis eren posar-ho en funcionament a finals de febrer, però segurament ho tindrem tot enllestit ja al mes de març.
–En relació amb els camps de neu, darrerament han encarregat un estudi sobre la societat de Saetde. En què consisteix?
–No és un estudi, es tracta d’un assessorament al Comú d’Encamp, perquè per poder treure la nova concessió hem de saber quan val la societat Saetde avui en dia, el rescat d’aquests 16 o 17 anys que falten de l’actual concessionari, determinar quin és el valor de les accions del comú, i poder fer el nou plec. Això és el que s’ha contractat i s’hi està treballant, i ben aviat en tindrem els resultats.
–Ha fet referència abans a les obres al nou parc del Bany de l’Ossa. Quin és el calendari previst?
–L’empresa adjudicatària té 21 mesos per executar la totalitat de les obres des que comencin, que segurament serà la primera o la segona setmana de març. S’han fet les reunions amb els arquitectes del projecte i els enginyers i tècnics del Comú d’Encamp per determinar la primera fase, que inclou el bar, l’àrea d’esbarjo, i el vial lateral. Nosaltres esperem que abans de l’estiu del 2023 estigui tot acabat i puguem gaudir del parc.
–A l’antic terreny del Prat Gran sembla que hi volen edificar. Han rebut ja alguna petició de permís d’obra?
–No puc facilitar informació de llicències així que no puc dir si s’ha entrat el permís o no. Però òbviament, estem al corrent que es vol fer una projecció immobiliària allà i estem satisfets que hi hagi projectes per construir pisos de qualitat. En aquest cas, no sé si seran de lloguer o de compra, però sigui com sigui, sí que posen a disposició nou habitatges a la parròquia i això també dona peu a que s’alliberin pisos de lloguer.
–En la darrera reunió de cònsols es va confirmar del tot que portaran al Govern a la Batllia per les transferències del 2017. Quan entraran la demanda?
–Ho vam decidir el dimarts passat, així que serà el temps que trigui l’advocat a fer els tràmits per entrar la demanda.
–Quin és el seu posicionament al respecte?
–Òbviament, el posicionament és a favor d’anar-ho a discutir a la Batllia. Ens hem trobat amb dues percepcions diferents a escala jurídica i l’única via que ens pot aclarir quina és la solució correcta és la judicial, i això és el que s’està fent. Però no hi ha altres lectures ni cap confrontació entre el Govern i els comuns en cap cas.