En una compareixença mentre se celebrava la part final de la reunió de la Comissió Nacional de l’Habitatge a l’edifici administratiu, el cap de Govern, Xavier Espot, acompanyat del ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, no va descartar que l’Executiu hagi de recórrer a col·locar un topall al preu màxim en el mercat de lloguer, però en tot cas «seria l’última ràtio i no voldríem haver de prendre una decisió d’aquestes característiques», va afirmar. «Si ho tirem endavant –va argumentar–, el que faríem és posar una segona tireta a la ferida», però «no trobaríem un remei definitiu a la malaltia», sinó que «l’empitjoraríem i la cronificaríem», perquè «com més intervenim, menys rendible fem el mercat de lloguer i menys incentivem als propietaris que construeixin, així baixa l’oferta i la demanda va creixent, i els preus es tensaran encara més», va sentenciar.
En aquest sentit, va denunciar pràctiques abusives per part d’alguns propietaris, que va qualificar de «minoritàries», i va apel·lar al sector privat per fer front a aquests abusos, amb l’objectiu de reforçar la col·laboració entre el sector públic i el privat per intentar solucionar el problema de l’habitatge. «No hem de convertir l’anècdota en regla general, per molt que l’anècdota sigui preocupant, per una minoria que cometen absoluts abusos i que demanen per pisos molt petits rendes escandaloses i abusives», va recalcar.
Assegura que es cobrirà la totalitat de la quota de temporers i obre la porta a que s’incrementi un 30%
En aquest context, Espot va anunciar noves mesures que l’Executiu que presideix està estudiant i que probablement faran públiques aquest dimecres després del Consell de Ministres amb el propòsit d’incentivar el mercat de lloguer. El cap de Govern va recordar que aquestes noves mesures se sumaran a les que ja s’han pres, com ara la pròrroga del contracte de lloguer o el nou programa per adquirir o arrendar habitatges sense ús a propietaris particulars amb la finalitat de destinar-los al mercat de lloguer, amb una dotació de 19 milions d’euros. Es tracta d’una nova línia d’actuació amb la voluntat de crear un parc immobiliari públic de preus assequibles. Ara bé, va avisar, «no hi ha solucions miraculoses per un problema que és estructural i que també tenen la resta de països».
Estructural, però també conjuntural, amb referència a la dificultat dels temporers per trobar un habitatge a un preu que puguin pagar, fet que ha comportat que algun d’ells hagi hagut de marxar del país, tot i que tenia garantit un lloc de treball. Sobre això, Espot va revelar que segurament es cobrirà la totalitat de la quota prevista, de manera que va obrir la porta a ampliar-la un 30%, tal com preveu la llei.
Precisament sobre les dificultats de trobar allotjament per part dels temporers i la denúncia del Partit Socialdemòcrata (PS) en què s’assegurava que hi havia persones que estaven ocupant propietats o que estaven dormint al carrer, la Policia va assegurar ahir que no ha constatat cap situació de risc en persones acabades d’arribar a Andorra per buscar feina i que es pugui trobar en situació de vulnerabilitat, tot i que va anunciar que intensificarà els controls arreu del territori. Igualment, Espot va negar que s’estigués produint aquesta situació, com també va fer el Comú d’Encamp. «Totes les realitats tenen aspectes positius i negatius, però l’arribada de temporers, d’una forma ordenada i amb condicions de dignitat, és positiva pel país, perquè constata un moment de creixement econòmic, tot i que és cert que hi ha aspectes negatius que hem d’abordar», va afirmar Espot.
La Comissió Nacional de l’Habitatge s’adscriu a l’Institut Nacional de l’Habitatge (INH) com a un òrgan consultiu i de participació. Pel que fa a la composició, està formada per alts càrrecs del Govern, representants dels comuns, el Raonador del Ciutadà i membres d’entitats privades com Andorran Banking, l’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU), l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic, l’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda), l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), Càritas Andorrana, el Col·legi d’Agents i gestors Immobiliaris (AGIA), el Col·legi Oficial d’Arquitectes i el Fòrum Nacional de la Joventut.