El cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, va posar en relleu que el cànnabis terapèutic i medicinal “pot ser un sector que permeti la diversificació econòmica i suposar una font d’ingressos per a l’Estat i el sector primari”. No obstant això, també va advertir que no creu que aquest sector “hagi de ser la panacea” per a la prosperitat del país. En aquest sentit, el cap de l’Executiu va apel·lar a què cal continuar abordant-lo amb prudència, ja que és un sector que genera riscos i no és neutre, i per aquest motiu s’ha d’analitzar detingudament. Espot va manifestar que la idea és que aquesta legislatura es pugui acabar legislant sobre aquest tema, però que no es pot “legislar a cop de titular” i que cal atendre les conseqüències que aquesta legislació pot comportar. El cap de l’Executiu va recordar que en el treball “prudent” que es duu a terme hi ha implicats els ministeris de Medi Ambient, per la part agrícola; el de Salut, des de la perspectiva de salut pública i de les addiccions i el d’Interior, per la qüestió de seguretat.
Accent a l’excés de regulació de la tecnologia a Europa a la cloenda de la trobada empresarial
Espot va fer aquestes manifestacions ahir al vespre després de participar en la 35a edició de la Trobada Empresarial al Pirineu, on va escoltar les reflexions de l’exprimer ministre italià Enrico Letta sobre com el mercat interior pot ser més competitiu. Espot va manifestar que han escoltat “amb molta atenció” les reflexions de Letta, ja que el full de ruta que està traçant la UE demostra que “Europa està per la labor de ser competitiva, de ser cada cop més prospera i que, per tant, aquest és l’espai on nosaltres ens hem d’aproximar”. També va remarcar la voluntat d’Andorra de tenir un “rol de lideratge” a la zona pirinenca i ser un “pol econòmic” que pugui portar “prosperitat econòmica” a les zones veïnes.
Jordi Hereu subratlla la necessitat de “repartir el turisme” per tot el Pirineu
Quant a una altra de les qüestions que van sortir durant el Debat d’Orientació Política, el de la reflexió per encarar les transferències, Espot va manifestar que tot i entendre “el recel” que aquest anunci pot haver suscitat en els comuns el que està “clar” és que cal “començar a fer una reflexió seriosa sobre el fet que els darrers deu anys els ingressos de l’Estat han crescut un 30% i, en canvi, les transferències als comuns, a conseqüència del sistema de càlcul que preveu la llei s’han incrementat gairebé un 40%”. “Les administracions locals tenen competències que no tenen una tendència expansionista o inflacionària i, en canvi, el Govern ha de satisfer la salut pública, l’educació pública, d’aquí poc quan ja no hi hagi reserves a la branca de jubilació haurà de pagar les pensions de la nostra gent gran i, per tant, aquí estem parlant de l’estat del benestar”, va defensar Espot qui va afegir que tot i que és una temàtica “molt delicada” cal començar a fer aquest debat a partir d’una “reflexió seriosa”, informa l’ANA.