El Comú d’Encamp va aprovar ahir el projecte de pressupost per a l’any 2021 amb un import de 31.908.092,44 euros tant pel que fa al capítol d’ingressos com al de despeses amb el vot a favor de la majoria i d’Agrupament Encampadà i en contra dels consellers del PS + Independents. El projecte de pressupost presenta una variació negativa de 4,38% respecte al del 2020. Per tal d’ajustar el pressupost i poder finançar totes les despeses, el comú preveu contractar un préstec nou per un import de més 4,8 milions d’euros, que provoca un increment del 20,83% dels passius financers en el capítol d’ingressos.
Així, els ingressos corrents presenten una caiguda de més del 8% degut principalment a l’ajust a la baixa de l’impost sobre la construcció i l’impost sobre rendiments arrendataris donades les restriccions a la realització d’activitats econòmiques i les reduccions obligatòries de lloguers imposades per l’autoritat sanitària. D’altra banda, les transferències corrents presenten un increment del 58,1% per l’efecte de la distribució de l’import de les transferències rebudes del Govern. En aquest sentit, el Comú d’Encamp preveu rebre més de nou milions de transferències de l’Executiu durant el 2021, de les quals un 70,4% es computa com a ingressos de capital i un 29,6% com a ingressos corrents per tal de poder finançar les despeses corrents i equilibrar els pressupostos. Aquest va ser un dels punts criticats pel conseller de l’oposició de PS + Independents, David Ríos, i pels quals la formació va votar en contra, ja que si aquestes transferències no hi fossin «tindríem problemes».
La corporació encampadana va informar que l’endeutament per aquest 2020 se situarà en un 53,17% i que l’any 2023, es preveu que se situï en un 70,03%, lluny del límit del 200% que fixa la llei de finances comunals. En la sessió de consell es va revisar el marc pressupostari, que situa al comú amb un endeutament de més de 18,9 milions el 2023 respecte als 14,5 que hi ha actualment. En aquest sentit, Ríos també es va mostrar en contra d’incrementar l’endeutament. «Penso que no és prudent avui dia tenir un pla pressupostari que augmenta l’endeutament», va manifestar Ríos, afegint que no se sap quin impacte tindrà la pandèmia en els propers anys. De fet, va comparar Encamp amb el país de les meravelles perquè tot i la crisi actual, tot continua igual. «El marc pressupostari hauria d’haver reflectit una recuperació lenta», va indicar. En defensa, la cònsol major de la parròquia, Laura Mas, va manifestar que s’ha fet un pressupost realista «adequat als moments actuals» i també amb inversió pública. «Durant un any hem gestionat la pandèmia i també els compromisos adquirits i continuarem en aquest sentit» va reiterant Mas. En la mateixa línia, el cònsol menor, Jean-Michel Rascagnères, va defensar que la inversió pública, i en conseqüència l’endutament, són una eina per tornar l’activitat econòmica a la parròquia en un moment en què es té un endeutament molt baix i que per tant, no hi ha risc.
D’altra banda, es va aprovar una modificació del reglament d’accés motoritzat al medi natural i rural del 2013, amb l’objectiu de preservar l’entorn natural i intentar «regular la convivència entre els qui gaudeixen de la muntanya a peu i en accés rodat», va comentar la cònsol major. D’aquesta manera, es manté la limitació de l’accés motoritzat, en camins de menys de 2,5 metres d’ample, a les motos de trial, però s’ha inclòs la possibilitat de realitzar entrenaments professionals.
A més, es va afegir la regulació d’activitats organitzades i també la velocitat màxima. Mas va assenyalar que la modificació també preveu un increment de les sancions, principalment de les molt greus, les quals passaran de 301 a 3.000 euros, va informar l’ANA.