L’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) va criticar ahir, durant l’assemblea general ordinària, a Ski Andorra i les estacions d’esquí per la seva inactivitat i nul·la resposta a la necessitat de reunir-se i millorar les condicions laborals dels treballadors del món de la neu, ja que, com denuncia el seu representant Carles Iriarte, «no hem obtingut resposta des d’Ski Andorra per poder parlar, asseure’ns i tractar una possible modificació del conveni amb la intenció que aquest s’adapti a les especificacions del món de la neu».
D’aquesta manera, Iriarte afirma que «la situació continua com els darrers 15 anys: sense resposta d’Ski Andorra». A més, el representant de l’AAME assenyala que «cada empresa decideix on estar i a casa teva fas el que vols, però el conveni que vam denunciar fa 4 temporades l’havíem assolit amb Ski Andorra, amb tots els socis i signat pel seu president de l’època. Ara, des d’Ski Andorra ens diuen que parlem amb les estacions i des de les estacions, com a societats explotadores dels camps de neu, ens remeten a la patronal: Ski Andorra. No avancem».
El paper d’Ski Andorra
En aquest sentit, des de l’associació de monitors d’esquí denuncien que «Ski Andorra ha actuat molts anys com a patronal i es defineix com a tal, trobo curiós que quan no interessa no es presentin així i, en canvi, a dins d’Ski Andorra estiguin totes les escoles d’esquí a excepció de Naturlandia i Canaro». Així, Iriarte remarca que «són a tots els grans dominis on hi ha la gran majoria d’escoles i monitors del país. Si reben subvencions com a patronal per donar a conèixer el que és el món de la neu a escala internacional i es comporten com a tal, nosaltres els tractem com a patronal».
Antecedents administratius
En els darrers anys, l’activitat judicial entre monitors d’esquí i Ski Andorra és intensa. «Davant la no resposta i la inactivitat de la nostra patronal, ens hem vist en la necessitat de defensar els nostres drets i els dels socis amb mecanismes legals, com fa 3 temporades on vam presentar diferents denúncies a totes les escoles del país que formen part Ski Andorra i totes van acabar amb expedient sancionador», segons informa Iriarte.
Des de l’associació de monitors d’esquí afirmen que «vam estar avisant-los durant 4 mesos. Sabien que la situació no era correcta i havien d’adequar-se. Malauradament no ho van fer, vam denunciar-los a inspecció de treball i van acabar amb expedients sancionadors perquè no estaven complint la legislació andorrana». Per últim, l’AAME anuncia la seva intenció de parlar amb Govern «ara la lluita és aconseguir l’equipament de protecció individual (EPIS). Volem que deixi de ser un punt concret i passi a ser una realitat per treballar amb la seguretat necessària».