Search
Close this search box.
Lídia López

Els grups encomanen al Govern una millora en el transport públic

La cambra tira endavant la proposta per a la redacció d’un Projecte de llei d’infermeria

Els consellers generals van acordar ahir encomanar al Govern la implementació d’accions previstes a la Litecc, i entre aquestes, una revisió profunda del servei de transport públic per a la implementació d’una mobilitat més sostenible. Es tracta d’una de les cinc resolucions aprovades en la darrera jornada del Debat d’Orientació Política, on es van presentar un total de 12 propostes. Cal tenir en compte que aquesta encomana, presentada inicialment pels grups parlamentaris de Demòcrates i Liberals, es va transaccionar amb les premisses contingudes en una de les propostes del Partit Socialdemòcrata (PS) que feia referència a l’elaboració d’un Pla Nacional de Mobilitat que també inclogués als comuns. Tal com va exposar la consellera general demòcrata Mònica Bonell, «els últims processos participatius situen la mobilitat com una de les principals problemàtiques», a la vegada que posen en relleu la manca d’efectivitat del transport públic en relació amb elements com les freqüències o els horaris. Per tot plegat, el Consell General va encomanar aquesta revisió al Govern, que inclourà la unificació amb els serveis gestionats per les corporacions.

També és rellevant la petició per a la redacció d’un Projecte de llei d’infermeria, presentada pels socialdemòcrates i defensada per Susanna Vela, que va posar l’accent en la reivindicació d’un marc legal d’aquests professionals des de fa anys, i pel fet que «la infermeria és un pilar base de la salut», i recordant a més la seva funció «cabdal» en la lluita contra la pandèmia del coronavirus. La resolució va ser transaccionada per tal de donar de marge el primer semestre del 2022, perquè segons va indicar la liberal Sílvia Ferrer, l’Executiu té ja un «text molt avançat» que ha d’entrar a tràmit parlamentari precisament en aquest període.

Per tal de seguir fent passos endavant en la transformació digital a Andorra, Ciutadans Compromesos i Liberals van presentar una demanda al Govern perquè elabori un programa d’acompanyament del sector privat en el procés de digitalització, com una via per «reforçar els negocis del país», tal com va apuntar Marc Magallón, de Liberals. Així, els grups van convenir en l’encomana, que també comptarà amb la participació de la Cambra de Comerç.

En el marc de la igualtat d’oportunitats i la no discriminació, Demòcrates i Liberals van promoure una resolució defensada per la demòcrata Núria Rossell perquè el treballi per adaptar les proves d’accés i els processos de selecció a l’administració pública a les persones amb discapacitat. I, finalment, va tirar endavant la proposta de Terceravia per a la creació en el termini d’un mes d’una taula de treball que debati la reforma del marc tributari, i que inclogui a consellers generals, l’Executiu i les corporacions.

Així mateix, hi va haver un seguit de propostes que no van prosperar, com la de la consellera general no adscrita, Carine Montaner, que va demanar la signatura del Conveni d’Oviedo i l’elaboració d’un Projecte de llei de bioètica, una encomana que segons Eva López –Liberals– «no té sentit» perquè ja s’hi està treballant. També van quedar al tinter les demandes exposades per Judith Salazar per part del PS al tomb de la reforma constitucional en clau verda o l’augment del salari mínim professional al 60% del salari mitjà, argumentant que l’actual «no garanteix un nivell de vida suficient». No obstant això, el president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, va alertar que «entenem que és perillós incrementar un 14% el salari mínim en un any» donat el context actual, tot i indicar que «compartim la fita». També van ser rebutjades dues altres propostes socialdemòcrates, una per incrementar al 2% del pressupost la inversió en cultura i una per la creació d’una comissió d’estudi per l’arribada del ferrocarril a Andorra. Finalment, el PS va retirar una resolució en referència a l’aprovació de la cartera de serveis sanitaris davant l’afirmació de la majoria que ja està pràcticament acabada. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu