El Govern i els comuns es reuniran el pròxim 15 de setembre per pactar el nou paquet de mesures d’estalvi energètic que l’Executiu té previst implementar a partir del mateix mes. En aquesta línia, les corporacions d’Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany han valorat que és «una responsabilitat conjunta» i «una necessitat de país» i, per tant, estan disposats a col·laborar conjuntament amb el Govern. Per la seva banda, la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, va remarcar que «és una qüestió general que analitzarem, en parlarem quan toqui i prendrem les mesures necessàries». Paral·lelament, la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, va indicar que «l’energia ens afecta a tots i no ens podem permetre anar sols, ja que és una cosa que es queda fora, i amb sentit comú hem d’anar agafats de la mà».
Així, les diferents corporacions defensen que «ja fa dies que s’estan executant actuacions» encaminades a l’estalvi energètic, segons va apuntar el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, qui també va explicar que a la parròquia ja s’ha substituït l’enllumenat antic per leds; s’han reduït les intensitats lumíniques a la nit, passant del 100% a un 30%; i s’han apagat fanals intercalats on la instal·lació ho ha permès. Alhora, va manifestar que actualment s’estan redactant unes normes d’ús intern per als edificis administratius del comú. «No pot ser que marxem del despatx i deixem el llum encés, aquest seria un exemple de les normes d’ús», va asserir Majoral. A Sant Julià, però, també s’està desenvolupant un Pla de mobilitat interna per utilitzar, en la mesura que sigui possible, energies netes. A més, s’ha posat en marxa un projecte d’implementació d’un parc fotovoltaic. Amb tot, la parròquia té la intenció de connectar-se a la xarxa de calor.
D’altra banda, la cònsol major d’Andorra la Vella va informar que al centre també s’ha canviat tot l’enllumenat per leds i s’han creat recomanacions per a l’administració, limitant l’aire condicionat i, ara, a l’hivern, la calefacció. «Penso que som els primers que hem de treballar amb exemple», va apuntar Marsol.
Gili també va expressar algunes de les actuacions que ha realitzat Escaldes-Engordany, com per exemple el bus a demanda, que «ja fa un any que existeix a la parròquia i permet, justament, aquest transport en comú perquè les famílies puguin estalviar i beneficiar-se’n del servei mentre redueixen el consum energètic», va afegir la cònsol major. Una altra de les mesures que s’han aplicat és la firma de convenis amb FEDA per part d’alguns edificis comunals i, tots aquells que han pogut, s’han connectat a la xarxa de calor. Ara per ara, la corporació està treballant en un estudi de l’aigua termal per escalfar mitjançant la diversificació de l’energia.
Per acabar, Gili va recordar que «totes aquestes actuacions van en la línia de fer-nos més autònoms a escala de país i, així, ser més independents de tota l’energia que ens ve de fora». En els pròxims dies, se celebrarà la trobada amb el Govern i, si bé és cert que els comuns i les patronals tenen marge per decidir les noves mesures que s’aplicaran, l’administració general haurà d’adoptar-les de forma impositiva i, els ciutadans, tindran l’opció de seguir les recomanacions i informacions que es distribueixin des de l’Executiu.