Al llarg de les darreres 24 hores, el ministeri de Salut ha detectat 35 nous contagis per la Covid-19, una xifra sensiblement per sobre de les notificades aquests dies, en què no se superava la trentena de nous positius. Tot i això, segons ha explicat aquest divendres el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, “es produeixen fluctuacions a causa del procediment de cribratge i rastreig” i, per tant, no es tracta d’una nova expansió de la malaltia. Entre les bones notícies destaca una altra davallada en el nombre de casos actius, que actualment baixen per sota dels 400 i se situen en els 392. Amb els nous contagis detectats, la xifra de casos totals s’eleva a 10.645, mentre que les altes totals arriben a les 10.146, i les defuncions es mantenen en 107. A més, la taxa de reproducció es troba a 0,89, mantenint així l’esforç perquè no superi la barrera d’1.
Pel que fa a la pressió sobre el sistema sanitari, les dades es redueixen respecte de la darrera actualització. En total, l’hospital Nostra Senyora de Meritxell acull 18 pacients, dels quals 8 es troben a planta i 10 més a la Unitat de Cures Intensives (UCI), on 7 d’ells requereixen ventilació mecànica i algun “està en procés d’extubació”, per la qual cosa és previsible una reducció de l’ocupació en aquest espai. En relació amb la situació a les escoles, una dotzena d’aules es mantenen en vigilància activa i dues d’elles estan confinades totalment. Entre les dades assenyalades pel ministre, destaca la positivitat del 3% en totes les proves diagnòstiques realitzades, fet que “indica un bon control de la pandèmia”. A més, la incidència acumulada dels darrers catorze dies se situa al voltant de 700, deixant lluny l’indicador de 1.200 registrat fa unes setmanes. Durant la jornada d’aquest dijous es van administrar 91 vacunes.
Aquestes bones xifres s’han assolit gràcies “a les mesures adoptes i les restriccions de mobilitat”, però sobretot “al bon comportament de tothom”. És per aquest motiu que Martínez Benazet ha encoratjat la ciutadania a “no relaxar-se”, ja que ràpidament pot tornar a haver-hi un increment descontrolat de casos. “Les onades no es produeixen per la força del virus, sinó per les nostres interaccions socials”, ha remarcat. Tanmateix, des de l’Oficina Covid s’ha informat que els nous contagis no tenen res a veure amb les celebracions de Carnaval, sinó que estan relacionats amb el seguiment de rastrejos i els cribratges que es fan als sectors que treballen de cara al públic.
Durant la roda de premsa d’actualització sanitària, el ministre també ha informat que l”stop lab’ ubicat a l’aparcament de Prat de la Creu, indret escollit per cribrar els turistes francesos abans de retornar al país veí, realitza al voltant de 200 proves diàries, de les quals, fins al moment, no s’ha detectat cap positiu. Precisament, pel que fa a l’assimilació del Principat amb l’Arieja i els Pirineus Orientals, el Govern encara no té “una resposta clara”. “S’està treballant en aquest sentit tant en l’àmbit diplomàtic com epidemiològic, però suposem que no tardarem gaires dies a tenir una resposta concreta”, ha detallat Benazet.
Possible quarantena a visitants i vacuna d’AstraZeneca
En resposta a preguntes dels periodistes, Martínez Benazet ha anunciat que el Govern té sobre la taula imposar una quarantena als viatgers provinents d’aquells països en què hi ha presents diverses soques del virus. Martínez Benazet ha posat en relleu que, fins a la data, no es tenen notícies d’arribada de persones al país que provinguin de països “on hi ha soques diferents”, però ha assegurat que “prendrem una decisió al respecte” per tal de prevenir l’arribada de noves variants que no siguin les que ja estan establertes al Principat (la de Wuhan i la britànica). Així, el ministre ha avançat que, en cas de materialitzar-se la decisió, es demanarà una quarantena, així com una prova diagnòstica TMA negativa anterior i posterior a l’aïllament de la persona.
En relació amb els dubtes generats al voltant de l’eficàcia de la vacuna d’AstraZeneca davant les noves variants, la qual Andorra espera rebre fins a 26.000 dosis al llarg del primer trimestre de l’any, el ministre ha confirmat que “de moment, ens mantenim que per sota dels 65 anys administrarem aquesta vacuna”. Des de l’executiu s’ha assenyalat que “tota la informació que hi ha es basa en casuístiques molt petites”, i per tant, “avui en dia ningú pot afirmar de forma rotunda que aquesta vacuna no funciona amb la soca sud-africana”. Tot i això, ha aclarit que “tampoc sabem quina serà la soca dominant en el futur”, malgrat que tot apunta que la variant predominant a Europa serà la britànica.
El ministre ha indicat que, des de fa uns dies, diverses informacions apunten que “ens haurem de revacunar en el futur”, però no tothom, “només les persones que s’immunitzin amb una vacuna determinada”. Això contribuirà a detectar millor les persones que s’han de tornar a injectar el vaccí en cas que l’actual no actuï correctament davant les mutacions. Amb tot, el ministre ha emfasitzat que “generar una situació de desconfiança cap a una vacuna no està justificada científicament”.
Concentració del 14 de març
Martínez Benazet ha confirmat que el ministeri que lidera ja va acceptar fa uns dies els protocols necessaris perquè sigui possible la concentració programada pel pròxim 14 de març, vinculada amb un caràcter negacionista envers la Covid-19. “Salut va acceptar els protocols i nosaltres no tenim cap problema en què se celebri, sinó tot el contrari, és una expressió de llibertat de les persones”, ha dit.
Les mesures imposades pel ministeri demanen als assistents a la concentració l’obligatorietat de dur la mascareta, respectar la distància social entre persones i mantenir-se en una posició estable dins de la manifestació. A més, es demana evitar les aglomeracions tant en el moment de la protesta com a la seva finalització.
Amb els protocols validats per Salut, ara és el torn que el ministeri d’Interior “faci el seu procediment”, tot i que Benazet ha avançat que “no crec que hi hagi cap problema”.