El grup parlamentari Socialdemòcrata aposta per la prevenció i erradicació del joc excessiu o patològic. És per això que avui ha presentat 11 esmenes al Projecte de llei dels jocs d’atzar. Des del grup destaquen la importància d’introduir mesures a la llei, les quals permetin protegir al màxim les persones vulnerables amb un problema de salut mental vers el joc. El conseller general, Pere Baró, ha destacat que “ja que existeix aquesta llei, que sigui garantista”.
Quant a les sancions, el PS s’ha mostrat contundent, advocant per mantenir-les o, fins i tot, apujar-les: “No entenem per què Govern planteja rebaixar-les, no ho han justificat”, ha afirmat la consellera general, Susanna Vela, deixant clar que “en el seu moment se’ls hi va demanar que les sancions han de ser finalistes”, fet pel qual proposen que la recaptació vagi íntegrament a finançar la Unitat de Conductes Addictives del SAAS i a programes de lluita contra aquestes. En aquest sentit, proposen que les infraccions greus rebin una multa que pugui arribar a un import d’1 milió d’euros i de 5 milions d’euros en cas de ser molt greu.
Pel que fa al Consell Regulador del joc, el PS ha sol·licitat que aquest supervisi les comunicacions comercials i sigui l’encarregat de validar-les, així com que un membre de la comissió legislativa del Consell General i una persona designada per les associacions de salut mental puguin formar part del Consell Regulador del joc (CRAJ). També han proposat que sigui el CRAJ qui designi el seu secretari general, no únicament el president de l’ens, i que aquest pugui ser substituït definitivament si s’absenta més de sis mesos.
En referència a l’atenció als grups de risc, sol·liciten que es defineixi com se’ls prestarà atenció, fet pel qual el PS ha proposat que els operadors estableixin protocols i mecanismes que detectin comportaments de risc dels usuaris a través d’indicadors que revelin patrons d’activitat. Aquests patrons poden ser el volum, la freqüència i la variabilitat de les participacions o els dipòsits. Així doncs, abans del 31 de gener, l’operador haurà de notificar a l’autoritat encarregada de la regulació del joc tota la documentació pertinent, així com el nombre total de persones detectades amb comportament de risc, les accions realitzades i el seguiment i efectes d’aquestes.
Una altra de les mesures que els socialdemòcrates veuen important canviar és el fet que la trucada al número de telèfon destinat a jugadors excessius o patològics sigui de pagament. Des del grup parlamentari consideren indispensable que sigui gratuït, per tal d’arribar a tothom que ho necessiti. Així mateix, el PS defineix els mínims bàsics que ha de tenir dit servei perquè funcioni com són; informar sobre els riscos que pot generar el joc; dur a terme tests d’autoavaluació; la possibilitat d’exercir facultats d’autoprohibició o autoexclusió, i fer un recordatori dels serveis públics que hi ha a disposició, com la Unitat de Conductes addictives i les associacions sense ànim de lucre que treballen en aquest àmbit.
En darrer lloc, i a petició de les associacions, les esmenes dels socialdemòcrates també recullen la necessitat de modificar el Pla Nacional de les Drogodependències, modificant-lo pel Pla Nacional de les Addiccions i la creació d’una pàgina web específica que tracti únicament les recomanacions del joc responsable.
Finalment, Baró ha ponderat que totes les esmenes presentades han estat treballades amb les associacions de salut mental, ja que consideren que “així s’han de fer les lleis”, ha conclòs.