El grup parlamentari socialdemòcrata va presentar ahir les modificacions a la Llei del Raonador del Ciutadà per tal d’arribar als màxims estàndards europeus i continuar en la línia de preocupació que té el Partit Socialdemòcrata en defensa dels drets humans.
La presidenta de la formació, Judith Salazar, va explicar que el que han fet amb aquesta modificació és consolidar els tres textos vigents de la Llei del Raonador Ciutadà, dels anys 1998, 2010 i 2017, i aplicar els Principis de Venècia, amb l’objectiu que tingui un alt rang a la institució i, per tant, una major remuneració, en consonància amb els sous que perceben alts càrrecs de l’administració.
Entrant en detall, la proposta de Llei aposta per donar més competències al Raonador del Ciutadà, com la possibilitat de mediar i intermediar en queixes que es formulin entre privats, la capacitat d’impugnar lleis davant del Tribunal Constitucional i determinar els efectes suspensius d’un acte administratiu.
El text també busca determinar més criteris a l’hora d’escollir al Raonador, com són el caràcter moral, la integritat, els coneixements i l’experiència, sobretot en l’àmbit dels drets humans i les llibertats fonamentals. Actualment, els requisits per esdevenir Raonador del Ciutadà és ser de nacionalitat andorrana i major de 18 anys.
La Proposició de Llei s’incorpora a l’estàndard que marca el Consell d’Europa amb els Principis de Venècia, en el qual es determinen els requisits, les competències i les funcions que han de tenir els Ombudsman (defensor del poble) a Europa i s’assoleixen els màxims que marca la Comissió de Venècia pel que fa a la institució del Raonador del Ciutadà. El PS també va destacar que el text ha estat completat per l’encara vigent Raonador del Ciutadà, Marc Vila, i es va compartir amb la resta de forces parlamentàries per treballar-lo conjuntament, però finalment s’ha entrat en nom dels socialdemòcrates perquè no s’ha obtingut resposta ferma de cap d’ells.