Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

El programa per a agressors de gènere s’amplia a altres violències

La iniciativa preventiva s’havia de posar en marxa al gener i encara no compta amb cap maltractador

El programa de prevenció i rehabilitació destinat als maltractadors de gènere  s’ampliarà a totes les persones que hagin comès algun delicte per qualsevol altre tipus de violència. La iniciativa la va anunciar el desembre de l’any passat el ministre d’Afers Socals, Interior i Justícia, Xavier Espot. S’hauria d’haver posat en marxa a principis d’aquest any, però el programa encara no compta amb cap maltractador inscrit i, per tant, encara no ha arrencat. Abans de la seva posada en marxa, el Govern ha introduït aquest canvi al projecte. La secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, va reconèixer que no hi ha hagut cap inscrit al programa fins ara i que s’està en una fase de «definició» de les línies directrius i del perfil de persona que podrà beneficiar-se del recurs. 

En aquest sentit, la voluntat de l’àrea de Polítiques d’igualtat que depèn d’Afers Socials és estendre el programa i que s’hi puguin acollir persones que hagin tingut una reacció violenta o agressiva cap a algú altre. «Es tracta de patrons de conducta que es poden considerar diferents, però no deixa de ser una reacció violenta», va explicar Fenoll. La secretària d’Estat va destacar que, amb les dimensions del país, el programa pot «abastar més àmbits». 

Així, el programa per a la promoció de les relacions no violentes sortirà de l’àmbit exclusiu de la violència de gènere, tot i que es va desplegar a partir de la llei per eradicar la violència de gènere, en vigor des del 2015. Aquest projecte es va crear arran de arran de la reunió bianual de la Comissió nacional de prevenció de violència de gènere i domèstica, amb els objectiu de treballar en la rehabilitació dels agressors i la promoció de les relacions no violentes. Fenoll va explicar que han mantingut converses amb el director del centre penitenciari de la Comella, Francesc Tarroch, perquè es puguin acollir al programa tots els reclusos que hagin comès alguna acció violenta. Segons Fenoll, la iniciativa s’ha vist «amb bons ulls» per part del centre. A més, el programa també s’adreça a persones no internes, informa l’ANA. 

Inclusió voluntària, de moment

La inclusió al programa, de moment, es farà de manera voluntària. «Hi ha persones que s’adonen de la seva conducta i s’horroritzen», va apuntar la secretària d’Estat. Fenoll va puntualitzar que certes persones tenen el patró de conducta tan interioritzat que «fins que no els confrontes no són conscients que no és normal», va defensar Fenoll.  

L’objectiu de l’Executiu, però, és que l’adhesió acabi sent obligatòria en un futur. Concretament, es demana «una imposició legal» dins la tasca de rehabilitació, ja que massa sovint aquestes persones van repetint el patró violent a diversos nuclis familiars. Aquesta obligatorietat del programa, però, comporta la modificació del codi penal, en la qual ja s’hi està treballant des del ministeri de Justícia del Govern.

Tot i que encara no hi ha cap usuari al programa, sí que s’han contractat ja els professionals que el desenvoluparan: un psicòleg i un educador social. Està obert tant a homes com a dones, tot i que, en línies general, aquests patrons de conductes són masculins, va assegurar Fenoll. 

La guia sobre protocols ja està redactada i a punt per votar-la

La guia sobre protocols ja està totalment redactada. «Està a punt de ser sotmesa en consideració al Govern perquè s’aprovi», va assegurar la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll. 

La guia permetrà que davant situacions de violència de gènere, abús o d’altres aspectes relacionats, el Govern, la policia, la justícia, educació i altres institucions implicades puguin desenvolupar conjuntament i de manera coordinada els passos a seguir per tractar cada cas. 

Aquest document també recollirà àmbits de treball relacionats amb la prevenció de conductes violentes o agressives. 

L’aprovació d’aquesta guia és l’últim pas del desplegament de la llei per eradicar la violència de gènere. D’aquesta llei han sorgit altres accions com el Servei de Trobada Familiar, tal com explica l’ANA. 

Fenoll va assegurar que «el tractament dels casos està ben controlat i gestionat». La secretària d’Estat va fer referència a tota la feina feta en els darrers anys des del departament. 

La secretària d’Estat va reconèixer que cada vegada s’adrecen més dones al servei i que, per tant, hi ha un augment dels casos registrats. El motiu que ho justifica és la conscienciació i coneixement creixent per part de les dones.
 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu