El projecte de llei de modificació de la llei de mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària va ser aprovat ahir pel Consell General. Concretament, la proposta va sumar els divuit vots que corresponen als grups de la majoria i sis abstencions dels consellers del Grup Parlamentari Socialdemòcrata i dels de Terceravia + Unió Laurediana + Independents. Així doncs, amb l’aprovació de la modificació de llei els comerços i les empreses d’habitatge d’ús turístic podran beneficiar-se durant el mes d’abril d’un descompte de fins al 40% en el lloguer dels locals. En aquest sentit, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va reconèixer en la seva intervenció que «en l’actual context, era necessària una pròrroga de les mesures relatives a les reduccions o ajornaments de les rendes dels locals dels negocis», i després de diverses reunions amb el sector i un cop s’ha disposat dels mecanismes pertinents, la mesura també s’aplicarà a les empreses de gestió d’habitatges d’ús turístics.
Des de l’oposició, tant Joan Carles Camp (Terceravia + Unió Laurediana + Independents) com Pere López (PS) van retreure al Govern que hagi dut a terme l’impuls d’unes lleis «a correcuita, sense preveure les conseqüències» i amb «manca de previsió». En referència a aquesta qüestió Camp va considerar que l’objectiu de l’Executiu en la seva presa de decisions no és altre que tenir en l’horitzó «guanyar les eleccions generals del 2023». Precisament, el conseller general massanenc va ser el més crític amb el Govern. «No és la primera vegada que en aquesta tribuna em dirigeixo a vostès amb un missatge clar: de lleis ben reflexionades i pensades des que governen, ben poques», va manifestar, afegint que no es disposa «d’un full de ruta clar». Camp també va demanar per la situació d’aquells «emprenedors» que tenen llogats els seus edificis a altres propietaris que els destinen al turisme i que han vist reduïdes les seves rendes. És per tot això que va acusar els responsables governamentals de «no legislar diligentment» i «d’atropellament legislatiu», ja que «cada modificació que fem de la llei la pilota es fa més gran». A més, va demanar disposar d’una «bossa de diners» a través de l’acord de cooperació amb la Unió Europea (UE), com han fet altres estats, «que es podrien tornar en 50 o 100 anys». En aquest sentit, cal destacar que la reducció o ajornament dels lloguers no suposa cap cost pel Govern, ja que aquest és assumit pels empresaris i propietaris i, segons Camp, «és probable que a gran part d’aquest teixit no li quedi molla financera». «Aquesta càrrega que passen al privat es diu intervencionisme de l’Estat en les polítiques privades» posant com a exemple les «polítiques marxistes». L’Executiu en referència a la possibilitat de rebre suport financer de la UE a partir de l’Acord de Cooperació va ser clara i és que aquest no ofereix el marc jurídic suficient per a fer-ho.
Per un altre costat, Pere López va justificar l’abstenció del PS per «una qüestió de procediment i de calendari» ja que els treballs arriben tard «i novament ens trobem amb una modificació que pel que fa al nostre grup no vam rebre fins aquest dilluns». Per tant, va acusar els membres del Govern, «una vegada més», de «falta d’anticipació, de visió i d’entendre molt millor el que realment està succeint», tenint en compte que al darrere de projectes de llei d’aquest abast «hi ha decisions econòmiques importants que no es poden prendre a l’últim minut».
La consellera general no adscrita Carine Montaner va celebrar una nova mesura d’ajuda pel teixit empresarial del país en la seva intervenció.